S’estrena la Unitat d'Urgències Pediàtriques al CUAP 17 de setembre

Imprimeix

Una unitat amb professionals del Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Joan de Déu atendrà les urgències pediàtriques que es presentin al centre sanitari pratenc

A partir d’avui, el Prat de Llobregat compta amb una nova unitat d’urgències pediàtriques situada al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) 17 de setembre amb la participació de l’Hospital Sant Joan de Deu (HSJD). La unitat depèn del Servei d’Urgències de l’HSJD, però integra el seu funcionament i els circuits dins el sistema de treball del CUAP. La mesura suposa un reforçament assistencial especialitzat en aquest àmbit, prestat per pediatres de l’HSJD en un centre que gestiona l’Institut Català de la Salut (ICS).

El CUAP 17 de setembre pot atendre menors de fins a 15 anys amb motius de consulta qualificats com a nivell de triatge 4 i 5 de prioritat: és a dir, patologies d’origen mèdic sense signes de gravetat clínica imminent (gastroenteritis, bronquitis, erupcions a la pell, etc.) i patologies quirúrgiques i traumatològiques no greus (ferides superficials i traumatismes o contusions lleus). Aquest tipus de patologies suposa gairebé el 60% de les consultes que anualment rep el servei d’Urgències de l’HSJD. 

Franges horàries

La unitat cobreix les franges horàries de 15 h a 22 h els dies laborables i de 10 h a 22 h els festius i caps de setmana. D’aquesta manera, es garanteix una cobertura de la demanda actual d’atenció pediàtrica urgent del CUAP d’un 70% en dia laborable i d’un 88% en dia festiu i cap de setmana. Es preveu que quan la població conegui aquesta nova oferta assistencial, s’incrementi el percentatge de cobertura per concentració de la demanda, tal com s’ha constatat en projectes comparables com el CUAP Pura Fernàndez de l’Hospitalet.

La resta de l’horari, els pacients seran atesos per metges i infermeres del propi CUAP i comptarà amb un sistema permanent d’interconsulta en temps real a càrrec d’un pediatra consultor ubicat a Urgències de l’HSJD. Aquest sistema remot d’ajut al diagnòstic suposa una experiència pionera en atenció a les urgències ja que, en situacions clíniques complexes i/o de descompensació dels pacients, el professional del CUAP podrà connectar –per videoconferència disponible les 24 hores, tots els dies de la setmana–, amb un professional del servei d’Urgències de l’HSJD.

En cas que fos necessari el trasllat d’algun pacient a l’HSJD, se seguirà el procediment habitual: es coordinarà amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per gestionar el transport sanitari, mentre que si es pot traslladar amb mitjans propis es coordinarà amb el cap de guàrdia de l’HSJD.

 Redacció / Foto: Google Maps