Presenten al·legacions al projecte d’urbanització del Pla de Llevant

Imprimeix

ERC-Viladecans aposta per una proposta menys agressiva i viable pel sector Oliveretes

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions al projecte d’urbanització del Pla de Llevant per reduir l’impacte sobre el sector d’Oliveretes amb un model d’edificació i configuració dels carrers menys agressiu. Els republicans demanen aturar el projecte tal com està plantejat actualment i reprendre’l amb canals de participació ciutadana.

Els republicans veuen amb bons ulls la proposta presentada pel Centre d’Estudis Urbanístics de Viladecans (CEUV) que redueix en un 30% els vials, manté l’edificabilitat per evitar compensacions econòmiques desorbitades i resulta menys dolorosa amb l’entorn natural, proporcionant més recolliment al cementiri municipal i l’ermita de Sales (s. XII). La portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, sol·licita al govern local (PSC+ICV) “un replantejament del projecte i voluntat política per reconduir-lo, ja que existeix una alternativa que s’ha demostrat més viable, més econòmica i més respectuosa amb el caràcter històric i la idiosincràsia de la ciutat. És una proposta argumentada i fonamentada, redactada per experts en urbanisme. Confiem en la voluntat d’esmena i millora per part de l’Ajuntament perquè encara som a temps d’evitar una ferida irreparable per la qualitat de vida i el futur de Viladecans.”

BarbaraLligadas allegacions PlaLlevant

El projecte d’urbanització del Pla de Llevant ascendeix fins als 44 milions d’euros a invertir entre tots els propietaris i promotors. Segons ERC-Viladecans, tal com està redactat comportarà un fort impacte a la silueta urbana de la ciutat, amb gran moviment de terres per superar nombrosos desnivells i rieres motiu pel qual preveu la construcció de nombrosos talussos i murs de contenció. L’alternativa sobre la taula, segons els republicans, redueix el pressupost necessari per a la urbanització del barri, respecta la topografia del terreny i dóna continuïtat a la trama urbana preexistent. La proposta compta amb cinc punts principals: integració, vialitat, habitatges, zona verda i forestal, i cementiri. L’última modificació del Pla (2015) preveu 62 blocs aïllats amb alçades que van de les quatre a les 11 plantes, mentre que el CEUV planteja 23 blocs amb alçades de 4 a 6 plantes més planta baixa

Cornisa semisoterrada

ERC-Viladecans, a més, aposta per soterrar part de la via de cornisa que ha d’alleugerir el trànsit per la zona nord de Viladecans des de la rotonda del Tanatori fins a la carretera de Sant Climent, almenys davant la zona del cementiri -per garantir la pau i tranquil·litat desitjables- i a la zona d’Oliveretes per minimitzar l’impacte sobre l’entorn natural. Entre d’altres, ERC també vol promoure un nomenclàtor que visualitzi referents femenins i mantenir l’edifici de l’antiga Bòbila de Sales en la seva integritat. Lluny de conservar només la xemeneia i els forns al mig d’una plaça dura com vol el PSC, ERC insisteix en conservar el conjunt de l’antiga fàbrica com un dels últims vestigis del patrimoni fabril i proposa convertir-la en un equipament cívic i cultural que doni servei als barris de Llevant, Torre Roja i Sales. Insisteix a més en l’oportunitat de declarar-la Bé Cultural d’Interès Local. Esquerra també sol·licita augmentar del 10 al 25% els pisos protegits i destinar-los exclusivament a règim de lloguer.

Procés participatiu

Després de l’experiència obtinguda en el procés de participació de la reforma del Polígon Industrial Centre i de la moció aprovada al Ple municipal d’abril per consolidar un canvi de paradigma en la gestió de l’urbanisme, ERC insta en el seu document d’al·legacions a obrir un procés participatiu perquè les associacions de veïns properes al nou barri i la ciutadania en general puguin donar la seva opinió i participar de l’execució del nou projecte alternatiu. En qualsevol cas reclama que la població tingui accés a la informació i es garanteixin vies de comunicació bidireccionals.

En aquest sentit, ERC critica que l’equip de govern hagi fet cas omís a les més de 700 signatures que veïns de Viladecans han fet arribar aquest últim mes a l’alcalde Ruiz a través de la plataforma Change.org perquè ampliés el període d’exposició pública del projecte d’urbanització. L’Ajuntament va publicar el document per presentar al·legacions a les portes de les vacances d’estiu, amb tota probabilitat per evitar la participació dels actors interessats tal com ja ho va intentar amb el primer projecte de reforma del Polígon Industrial del Centre (publicat al BOPB durant les vacances de Nadal de 2015).


Redacció / Fotos: ERC-Viladecans