Viladecans aprova la nova ordenança de serveis funeraris

Imprimeix

El grup municipal d’ERC l’ha impulsat augmentant així la informació i protecció dels veïns i eliminant les limitacions que impedia fins ara l’entrada d’altres empreses

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans va votar a favor de la nova ordenança de serveis funeraris al Ple municipal.  Els republicans valoren el redactat i les millores incloses en el document respecte l’anterior normativa de 1998 gràcies a una moció d’ERC aprovada per unanimitat el gener de 2016. Amb el nou marc normatiu, segons ERC; augmenten els mecanismes d’informació i protecció dels veïns a través d’una guia de les persones usuàries, s’exigeix a les empreses operadores un paquet d’enterrament bàsic i s’eliminen les limitacions que impedien fins ara l’entrada d’altres empreses del sector a Viladecans.

91117 29092014 0484Nf16 Edit

El regidor d’ERC, Xavier Martín, reconeix que “l’última versió de l’ordenança incorpora gran part dels punts demanats per Esquerra i en conjunt representa un pas important i una millora indubtable. Hi ha serrells pendents com la concreció dels serveis bonificats per a les famílies amb menys recursos on podríem ser pioners i hem arrancat un compromís per part del govern de començar a treballar-hi després de l’estiu. També resta al tinter la publicació dels preus dels serveis d’Àltima de forma clara i nítida al web municipal. Aquesta informació es vincula al disseny d’una guia complerta de preus, serveis i drets de l’usuari que veurà la llum un cop s’aprovi l’ordenança de forma definitiva. Malgrat això cal reconèixer la feina feta i l’esforç de tots per posar-nos d’acord. Estem satisfets perquè hem aconseguit un bon acord i un consens que beneficiarà al conjunt dels veïns de Viladecans.”

Martín considera que “potser aquesta ordenança no és la millor opció i l’ideal hauria estat municipalitzar els serveis funeraris. En tot cas, ERC va ser l’únic grup polític que va votar en contra de la privatització dels serveis el 2010. Ara, pocs anys després, veiem com teníem raó i posar el servei en mans d’un monopoli privat va ser contraproduent. Municipalitzar el servei en aquest moment ens comportaria un cost econòmic inassolible i creiem que aquesta ordenança és la millor mesura per garantir un servei de qualitat a un preu just, per evitar que la mort sigui un luxe.”

Martín ha recordat que el Govern de la Generalitat està treballant en un nou avantprojecte de llei sobre serveis funeraris que pretén revisar la normativa actual i ser un revulsiu de manera que eviti l’actual situació de monopoli als tanatoris, que seran oberts a tots els operadors. Aquesta modificació es calcula que pot arribar a fer baixar els preus dels serveis en un 30%. L’avantprojecte es troba en fase de participació ciutadana.

91012 29092014 0441Nf16 Edit

Antecedents

ERC Viladecans va presentar al Ple municipal de gener de 2016 una moció per garantir l’accés a la informació i les millors condicions dels serveis funeraris de Viladecans, aprovada per unanimitat. Al document es rebutjava la situació de monopoli i manca de lliure competència que es dona al tanatori de Viladecans, inaugurat l’octubre de 2014 i gestionat pel grup Àltima. Els republicans assenyalen com a principals causants les males pràctiques de repartiment del mercat entre les grans empreses del sector i la manca d’un assessorament adequat als ciutadans per part dels serveis municipals.

L’escenari vigent fins avui comporta l’establiment d’uns preus molt elevats, que es poden qualificar d’abusius, i en tot cas molt superiors als d’altres indrets de Catalunya o d’Europa per un servei essencial d’interès general, tal com denuncia l’Associació contra els Abusos en els Serveis Funeraris (AASF) i la Federació d’Associacions de Veïns (FAVV) a nivell local. En aquest sentit, ERC va instar al govern municipal a actualitzar l’ordenança de 1998 que havia quedat obsoleta i regulava fins ara aquest àmbit amb condicions perjudicials per la lliure competència com exigir a les empreses del sector disposar de tanatori o d’un local obert al públic a Viladecans.


La directiva europea de serveis de 2006 ja va modificar la normativa catalana en matèria de serveis funeraris amb un decret legislatiu el 2010 al qual Viladecans encara no s’havia adaptat. Entre d’altres, aquest decret estableix el dret dels usuaris a obtenir informació veraç i actualitzada sobre els serveis i les condicions econòmiques de forma fàcil i entenedora a través de l’Ajuntament i preveu que qualsevol prestador habilitat pugui prestar el servei de transport de cadàvers i les activitats associades a tot el territori de Catalunya. 

 

Redacció / Foto: Arxiu-Altima