Brians 1 i Brians 2 tindran un equip permanent de salut mental

Imprimeix

Els dos centres penitenciaris disposaran de més llits per als casos més greus

El Govern, a través dels departaments de Salut i Justícia, amplia amb 6,5 milions d’euros el pressupost destinat al tractament dels problemes de salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil. En total, hi destinarà 18,5 milions d’euros l’any. Aquest creixement permetrà la contractació de més d’un centenar de professionals sanitaris a partir de la tardor, que suposarà un increment del 60% de la plantilla dedicada a la salut mental a les presons. D’aquesta manera, tots els centres disposaran d’un equip de salut mental permanent, que s’incorporarà als equips mèdics de cadascuna de les instal·lacions penitenciàries de Catalunya. A més de psiquiatres, tots els centres penitenciaris disposaran, per primera vegada, de psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals. Es tracta d’un important salt endavant perquè, fins ara, la majoria dels centres penitenciaris només disposaven d’un servei esporàdic de consulta psiquiàtrica.

BIG 870580015072717 03

En la presentació avui del nou model d’atenció a la salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil al Centre Penitenciari Brians 1, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que “construïm sobre unes bones bases, però hi teníem algun forat que amb l’acord d’avui l’omplim. El nou model el farà més comunitari en la lògica del conjunt de la població, absolutament orientat a la reinserció. Avui és un d’aquells dies que ens permet assegurar que estem fent un país més digne”. Per la seva part, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assenyalat que “molta gent només associa les presons a l’antiga idea d’espais de seguretat. La realitat és molt diferent. El sistema penitenciari és, cada vegada més, una eina per al tractament. Avui, el gran repte de les presons és la salut mental. És urgent prendre mesures, perquè la meitat dels reclusos té problemes de salut mental.”

Una nova figura

L’augment de recursos per a la salut mental als centres penitenciaris i de justícia juvenil respon a un doble objectiu. D’una banda, servirà per a prevenir, detectar i tractar millor i més ràpidament els problemes de salut mental en cadascun dels centres. Això evitarà que casos poc rellevants evolucionin cap a grans trastorns que requereixin el trasllat de l’intern i l’ingrés en una de les tres unitats especialitzades en psiquiatria de tot el sistema penitenciari de la Generalitat. De l’altra banda, farà possible la creació d’una nova figura: el gestor de casos a la comunitat. Aquest professional intervindrà al final de la pena, quan l’intern obtingui el tercer grau i recuperi progressivament la llibertat. El gestor de casos posarà en contacte els equips mèdics dels centres penitenciaris i de justícia juvenil amb els dels Centres d’Atenció Primària de l’exterior. Durant el procés de reinserció social, el gestor de casos a la comunitat vetllarà perquè l’intern continuï el tractament i per evitar que torni a caure en el consum de drogues, que són dos factors clau per completar amb èxit el pont presó-comunitat.

BIG 088494314072717 03

Més de 200 llits

El Govern també incrementarà els llits per als casos més greus, que estan a les unitats d’hospitalització psiquiàtrica de Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteves Sesrovires) i Quatre Camins (La Roca del Vallès). El conjunt del sistema passarà dels 136 llits actuals a disposar de 209 llits per a aguts, subaguts i rehabilitació intensiva, un 53% més que fins ara. L’augment de llits també inclou la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu de justícia juvenil Els Til·lers (Mollet del Vallès), que doblarà la seva capacitat. 

Quatre centres de referència

Catalunya té tres centres penitenciaris de referència per a l’ingrés de tots els interns amb problemes severs de salut mental. La Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1 disposa d’urgències les 24 hores i atén els casos més greus de tot el sistema penitenciari. Es tracta d’un servei creat el 2003, únic a l’Estat i pioner a tot Europa. A més, també disposa de llits per a la rehabilitació i els ingressos de llarga durada, com a Brians 2 i a Quatre Camins. Aquestes unitats atenen tant les persones condemnades penalment com les que, malgrat la comissió d’un delicte, són inimputables perquè no se les pot considerar responsables dels seus actes. Els problemes de salut mental d’adolescents i joves es tracten a la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu els Til·lers (Mollet del Vallès).

La meitat dels presos té problemes de salut mental

Els problemes de salut mental afecten la meitat dels interns als centres penitenciaris de Catalunya. Es tracta majoritàriament d’homes d’entre 30 i 40 anys, amb trastorns d’ansietat, trastorns de personalitat, depressions i esquizofrènia. En un de cada dos diagnòstics, els trastorns estan relacionats amb l’abús del consum de drogues com el cànnabis, la cocaïna i l’heroïna. Són pacients que, sovint, fan un mal ús dels fàrmacs i mostren resistència per seguir el tractament que prescriuen els metges. Els casos més greus afecten al voltant del 2% de la població penitenciària i requereixen l’hospitalització dels interns, que poden estar ingressats entre deu dies i dos anys, en funció del tipus de patologia i de l’evolució del pacient.

Redacció / Foto: Arixu-Generalitat