L'Hospital Sant Joan de Déu fa costat als refugiats de Grècia

Imprimeix

Entre els professionals del centre sanitari i els del Clínic van donar cobertura sanitària a 12.000 persones en el darrer any en el marc del programa d’ajuda humanitària SOS Refugiats

Un total de 47 professionals de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i el Clínic han viatjat en el darrer any a Grècia per cobrir les necessitats sanitàries bàsiques d’unes 12.000 persones que viuen en camps de refugiats de Grècia i bona part dels quals són infants. Ho han fet en el marc de SOS Refugiats, programa d’ajuda humanitària creat pels dos centres hospitalaris amb aquest objectiu i al qual s’ha incorporat el CAPSBE al febrer passat.

Les infermeres i metges, especialistes en pediatria, psiquiatria, medicina familiar i comunitària, oftalmologia, medicina preventiva, anestesiologia, obstetrícia i pneumologia de les tres institucions, han estat prestant assistència sanitària als refugiats de les illes de Quios, Kos i Lesbos així com a la zona de Tessalònica. L’actuació del personal sanitari s’ha portat a terme sota el paraigua de Women and Health Alliance Internacional (WAHA), l’ONG amb la qual es va firmar un conveni per tal que el personal sanitari pogués portar a terme la seva feina sobre el terreny.

Carmen Aranda a Kos

Els professionals que han viatjat a Grècia amb S.O.S. Refugiats han dut a terme accions preventives higienicosanitàries per evitar infeccions i epidèmies, han atès persones de risc amb patologies cròniques com diabetis, asma, MPOC o cardiopaties, han col·laborat en l’establiment de circuits per atendre aquesta població, han assistit nens amb malalties pròpies de la infància –varicel·la o xarampió- i han actuat en l’àmbit de la vacunació i de la salut bucodental.

També s’han tractat malalties infeccioses com l’escabiosi (sarna) i la tuberculosi. Pel que fa a les dones, s’ha prestat atenció durant l’embaràs i també en altres àmbits, com ara mesures anticonceptives, infeccions genitourinàries i infeccions de transmissió sexual. A més, s’ha portat a terme una labor destacable en el camp de la salut mental.

Durant el primer any de cooperació, els metges i infermeres catalans s’han trobat amb dificultats idiomàtiques, amb problemes de coordinació entre les ONGs i amb el fet que les necessitats dels refugiats no eren només sanitàries. Tot i això, han pogut desenvolupar la seva tasca amb l’agraïment de la població refugiada.

355045

Estudi de salut dels nens refugiats

Els cooperants de l’Hospital Sant Joan de Déu han dut a terme un estudi nutricional de la població infantil refugiada a Quios. Durant els mesos de novembre i desembre, van recollir dades sòcio-demogràfiques, clíniques i antropomètriques dels nens que havien atès. Van fer un total de 816 visites en aquest període, corresponents a 478 infants.

Els resultats de l’estudi mostren que un alt percentatge de nens estan desnodrits i no tenen accés a un tractament nutricional. Els professionals de Sant Joan de Déu van denunciar aquesta situació de crisi alimentària a ACNHUR i UNICEF i han aconseguit que aquestes organitzacions hagin posat en marxa un programa urgent per solucionar aquesta situació. L’estudi també va mostrar un elevat índex de nens amb estrès posttraumàtic a causa de la situació que estan vivint.

Redacció / Fotos: Hospital Sant Jona de Déu-El intransigente-SOS refugiats