La PARM reclama la construcció d’una residència per a gent gran a Molins

La plataforma denuncia l’immobilisme de l’Ajuntament des de fa més d’una dècada, i el consistori ha anunciat la creació d’una comissió bilateral

Molins de Rei és un dels municipis importants de la nostra comarca. Amb més de 25.000 habitants, la vila compta amb una àmplia oferta de serveis públics, però encara té un gran problema pendent a resoldre: la construcció d’una nova residència per a la gent gran que pugui solucionar la gran demanda de places que hi ha actualment.  

Aquesta problemàtica s’arrossega des de fa molt temps. Fa més d’una dècada, l’Ajuntament va definir el Pla d’Equipaments per al període 2006 al 2016. Un Pla que va complir tots els seus objectius menys la construcció de la residència per a la gent gran per part de la Generalitat, tot i que l’Ajuntament havia cedit uns terrenys per a la seva construcció. “Per motius desconeguts, la Generalitat va retornar a l’Ajuntament el terreny cedit. i es va oblidar, tant pels partits polítics com per la Generalitat”, explica la PARM (Plataforma d’Afectats Residència Molins).

Així, l’any 2015, un grup de persones, “ens vam fer ressò d’aquest problema. Es va enviar a l’alcalde, Joan Ramon Casals, i a la regidora de la gent Gran, la socialista Jèssica Revestido, una carta indicant aquesta inquietud, però no vam tenir resposta”. En aquest context va néixer la PARM integrada per persones que “tenien l’objectiu de fer visible la reivindicació. Aquesta iniciativa popular només reclama el compliment del Pla d’Equipaments de l’Ajuntament”, diuen els seus membres.

Mobilització

A partir d’aquest moment, la plataforma es va començar a mobilitzar recollint signatures de suport a aquesta reivindicació. “Quant vam tenir unes 3.300 signatures, les vam presentar al registre d’entrada de l’Ajuntament, juntament amb la constitució de la plataforma indicant, a més, que es donés informació a tots els partits polítics. L’alcalde ens va comentar que es posaria a treballar i que faria les accions pertinents, però el temps va passar i no vam saber res. Només vam tenir respostes evasives”, argumenta la PARM.

PLATAFORMA.FOTO

Com que el projecte no anava endavant, la plataforma va contactar amb l’oposició (ERC, CUP, Molins Camina i Iniciativa) per donar a conèixer el tema. “Es van quedar sorpresos, ja que no els n’havia arribat cap informació del tema i molt menys les 3.300 signatures que vam presentar pel registre d’entrada.”

Moció

La PARM va aconseguir que s’elaborés una moció reivindicant la necessària residència, i es va presentar al Ple el dia 24 de novembre de 2016., que va ser aprovada per tots els partits polítics. Posteriorment, l’alcalde va entrevistar-se amb la PARM però, segons aquesta, sempre condicionant la construcció de la nova residència a la concessió de places concertades per part de la Generalitat. Així, el segon pas que va fer la PARM, va ser mobilitzar a la ciutadania, aconseguint aplegar un centenar de persones.

Segons la plataforma, l’Ajuntament no va reaccionar i continuava sense concretar res. Així, fa uns quatre mesos es va demanar una entrevista a la consellera, Dolors Bassa, per tal de saber la postura de la Generalitat. El 25 de maig diversos representants de la PARM, van ser rebuts pel secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, que va conèixer les demandes de la plataforma. “La seva informació no tenia res a veure amb la informació que ens va donar l’alcalde”, diu. A més, afirma que “l’alcalde sempre ens ha etiquetat de complement i que estava treballant des de fa temps amb aquest tema donant suport a la plataforma, però què ha fet?. Tenim una biblioteca que serà l’enveja del Baix Llobregat, dos poliesportius i dos instituts, però de residència per la gent gran res de res. Hauria de prendre exemple de municipis veïns.”

iglesies

Actualment, l’única residència pública i privada que hi ha a Molins de Rei és la Llar d’Avis Dr. Josep Mestre (donada i rehabilitada per ser una residència). L’edifici compta amb només té 25 places concertades i 10 de centre de dia. Segons la PARMA, amb les noves normes establertes per la Generalitat de Catalunya, fa que sigui “quasi impossible adaptar-la. Moltes persones han de marxa a altres municipis per tenir una plaça”. A més, hi ha una llista d’espera de 120 persones que esperen entre 3 i 4 anys poder optar a una plaça.

guia33 molins de rei residencia geriatrica llar d avis josep mestre molins de rei 12665 1770298834

La PARM ja ha recollit aproximadament 5.000 signatures que han estat presentades al registre d’entrada de la Conselleria de Benestar, Afers Socials i Família. Un aval que hauria de ser més que suficient per solucionar definitivament el dèficit de places públiques per a persones de la tercera edat que hi ha a Molins de Rei.

Comissió bilateral

En resposta a les reivindicacions de la PARM, l’Ajuntament de Molins de Rei i el Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, van acordar establir una comissió bilateral per estudiar i proposar quin és el millor model per abordar el dèficit de places de residència de gent gran a Molins de Rei.

Segons fonts municipals, la comissió analitzaria diverses possibilitats. Una podria passar per la concertació de noves places a l’Ajuntament mitjançant un tercer operador, com podria ser el Centre Mèdic Molins, mantenint la residència actual de l’ajuntament Josep Mestres. Una altra possibilitat seria endegar la construcció d’una nova residència als terrenys que l’Ajuntament ja té reservats al barri de La Granja, d’acord amb una concessió per la construcció i gestió de la nova residència a Molins de Rei.

Així mateix, la comissió bilateral Ajuntament-Generalitat abordarà possibles noves fórmules sostenibles i d’alta qualitat assistencial, d’acord amb el que serà la nova Llei d’Autonomia Personal, capaces d’articular serveis d’atenció domiciliària compatibles amb l’atenció diürna amb provisió de serveis, entre d’altres, per poder fer front a l’envelliment futur.

article dopinio signat conjuntament per joan r casals i xavi paz preservem el patrimoni lo

Aquesta comissió que es reunirà durant els propers mesos, rubricaria durant el setembre el compromís per a les parts i signaria un conveni amb els acords d’increments de places pel 2018 i el 2019. L’Ajuntament estima que, d’entrada, haurien de ser un mínim de 50 places a afegir a les actuals, si bé l’increment serà abordat en el sí de la comissió.

En funció de les propostes de la comissió, l’Ajuntament es podria plantejar iniciar els tràmits administratius de licitació per la construcció d’una nova residència a la vila, la qual hauria de comptar amb el compromís de la Generalitat de concertar i posar en funcionament les 50 places públiques addicionals a Molins de Rei una vegada construïda la residència.

Després de l’anunci de l’Ajuntament, la PARM té clar que “si el consistori actua com ho ha fet fins ara és paper mullat” però afirma que “l’Ajuntament ens va confirmar que podem participar en la comissió. Ara falta que compleixi i esperem que ens avisin quan hi hagi reunions.”

Redacció / Fotos: PARM-Arxiu-Aj. Molins de Rei

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix