La salut de les dones es va debatre a Cervelló

El 85% dels psicofàrmacs (ansiolítics i antidepressius) que es recepten, s’administren a dones

L’Ajuntament de Cervelló va ser escenari ahir de la jornada “La salut de les dones en joc”, tercera sessió del cicle amb el que el Consell de les Dones commemora els 40 anys de feminismes a la comarca.

Josep Perpinyà i José Ignacio Aparicio, president del Consell Comarcal i alcalde de Cervelló respectivament, van obrir aquesta jornada remarcant el compromís d’ambdues entitats amb la igualtat i la plena ciutadania de les dones, i la importància de la seva salut i benestar físic, mental i social.

La primera intervenció de la jornada va anar a càrrec de Lucia Artazcoz, directora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va centrar la seva exposició en l’afectació del treball, remunerat o no, i les dobles o triples jornades, en la salut de les dones. La principal conclusió és que els ritmes de vida, els horaris i les dificultats de conciliació i l’estrès, tenen greus conseqüències en el cos i la ment de les dones. Es va destacar que el 85% dels psicofàrmacs (ansiolítics i antidepressius) que es recepten a Espanya s’administren a dones. El malestar de la dona fruit d’una sobrecàrrega laboral i domèstica s’ha volgut reduir a símptomes d’ansietat i depressió sense considerar els efectes que l’estrès físic i mental causen en el cos humà. La medicina androcèntrica no ha tingut en compte aquests factors, i ha fet que la salut de les dones sigui encara invisible per a la medicina.

Esperanza Aguilà, infermera especialista en promoció de la salut des de la perspectiva de gènere i presidenta de CAPS (Centre d’anàlisi i programes sanitaris), va exposar algunes de les desigualtats directament relacionades amb l’àmbit sanitari: les diferents formes d’emmalaltir (infart de miocardi, anèmies, dolor, cansament o psicofàrmacs), la medicalització, o com els processos naturals de les dones es transformen en malalties, o l’abús de les cesàries. Esperanza també va posar de manifest que històricament, la investigació mèdica s’ha realitzat partint del model del cos de l’home, el que provoca que ens molts casos els tractaments i atencions d’algunes malalties no obtinguin els resultats desitjats en les dones. A més a més, les malalties o trastorns patits només per dones, sembla que ni han estat ni són prou interessats per investigar-hi (hormones de l’estrès, menstruació, etc).

Victòria Lebrón, ginecòloga del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva del Baix Llobregat Centre (ASSIR BLLC), i cofundadora del centre de planificació familiar de Sant Feliu, va fer una intervenció en clau històrica dels centres de planificació familiar del Baix Llobregat, la comarca amb major número de centres, i de com va ser la seva creació i evolució fins a l’actualitat.

La jornada es va cloure amb la intervenció de Vicky Castellanos, consellera de les Dones del Baix Llobregat, i Isabel Belmonte Fernandez, regidora d’Igualtat de Cervelló.

El cicle sobre les 40 anys de feminismes al Baix Llobregat es tancarà a l’octubre a la seu del Consell Comarcal amb una jornada sobre la violència masclista.

Redacció / Foto: Consell Comarcal del Baix Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix