ERC-Viladecans critica el PSC per la seva actitud davant el Pla de Llevant

Imprimeix

Els republicans lamenten que els socialistes tanquin la porta a reconsiderar el projecte urbanístic, promogut “d’esquenes a la ciutadania i que amb la construcció de gairebé 3.000 habitatges trinxarà el pulmó verd d’Oliveretes”

 

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha fet un comunicat on lamenta que el govern del PSC s’hagi negat a reconsiderar el Pla de Llevant aprovat el 2015 i que comportarà la construcció d’un nou barri a la falda de la muntanya de Sant Ramon amb gairebé 3.000 habitatges. Els republicans recorden que aquest projecte urbanístic s’ha promogut d’esquenes a la ciutadania sense els canals de participació ciutadana ni de transparència necessaris davant la transformació del model de ciutat.

PlaLlevant Viladecans

Esquerra Republicana va presentar al Ple municipal de maig una moció per valorar la modificació del Pla parcial urbanístic del sector de Llevant incloent processos deliberatius oberts a la ciutadania, en línia amb la moció sobre urbanisme aprovada en el penúltim Ple. No obstant això, la proposta va ser desestimada amb els vots en contra del PSC i el PP i les abstencions de Cs i GVCAP.  Han votat a favor Viladecans Sí Se Puede i ICV-EUiA, aquests últims socis de govern dels socialistes.

ERC-Viladecans recorda que el projecte vigent contempla la construcció d’edificis de 10 plantes que trencaran la silueta urbana de Viladecans, especialment a la façana que limita amb el terme municipal de Sant Boi. Segons càlculs estimats el nou barri comportaria l’arribada de 9.000 veïns -1.600 dels quals en edat escolar- amb el corresponent impacte en els accessos, el trànsit o el mapa educatiu de la ciutat. Entre d’altres punts polèmics, el Pla de Llevant implicarà la desaparició d’un dels últims vestigis del patrimoni fabril com és l’antiga Bòbila de Sales de la qual només es preveu conservar la xemeneia i algun detall menor.

lt43 vila

Un altre punt calent és la construcció de la via de cornisa per connectar la carretera de Sant Climent amb la rotonda del tanatori, on caldria garantir alternatives més respectuoses amb el territori. A més, el consistori preveu la urbanització de carrers i vials adjacents a la via trinxant el sector d’Oliveretes, un dels principals pulmons verds de la ciutat que dóna accés a la muntanya de Sant Ramon. El Pla també incompleix, segons ERC, les recomanacions del Catàleg del Paisatge del Delta de Llobregat quan insta a evitar la consolidació d’un contínuum urbà entre les poblacions de Gavà, Viladecans i Sant Boi.

La portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, assegura que “si bé la crisi i l’esclat de la bombolla immobiliària ha aturat el Pla de Llevant des de 2007, amb la recuperació econòmica l’amenaça torna amb força. Ens consta que l’Ajuntament i l’Incasol estan oferint els seus terrenys a inversors immobiliaris estrangers.  L’aposta per la totxana i el creixement vinculat a la construcció és un tret característic del govern de Carles Ruiz. Sembla que no haguem après res dels errors del passat recent, però el pitjor és que aquesta transformació es vulgui fer d’esquenes als veïns i sense consultar els barris més afectats com la Torre-roja i Can Preciós.”

falda stramon

Concentració de nous equipaments

ERC també constata com el govern local ha anat concentrant nous equipaments a la zona “per justificar el desenvolupament del barri”, tal com es posa de manifest amb el complex esportiu Podium, el tercer CAP, l’escola Mediterrània o el tercer Institut d’Ensenyament Secundari previst al costat del nou ambulatori.

Proposta republicana

La proposta d’ERC per repensar el Pla de Llevant passa per recalcular el sòl edificable i concentrar l’afectació a la franja més propera a la carretera C-245, conscients que aturar el projecte resulta inviable a causa dels alts costos en compensacions econòmiques. Els republicans també plantegen reduir les alçades dels edificis excepcionalment fins a sis plantes a les zones més alineades amb la carretera de Barcelona, preservar Oliveretes com a pulmó verd de la ciutat i revisar tot el Pla amb la participació activa dels veïns.

La Premsa del Baix s’ha posat amb contacte amb l’Ajuntament de Viladecans per conèixer l’opinió del PSC sobre el tema, però no ha tingut cap resposta.

Redacció / Fotos: ERC