La Lleva del Biberó molinenca rep el seu merescut homenatge

Imprimeix

Dels setanta-vuit molinencs que van ser cridats a files nomé resta viu Jesús Bonsoms

 

L’any 1938 setanta-vuit nois de Molins de Rei de només 17 i 18 anys van ser cridats a files per defensar la República davant l’onada de feixisme que avançava a Espanya i Europa. La Federació Obrera va quedar petita per fer el merescut homenatge a aquests nois, dels que només resta viu Jesús Bonsoms.

Una bandera republicana i més d’un centenar de persones van acompanyar Jesús Bonsoms Vila, l’únic supervivent de l’anomenada lleva del biberó de Molins de Rei en l’acte d’homenatge organitzat per l’Ajuntament a la Federació Obrera. L’acte va estar presidit per l’emotivitat del record d’aquells anys complicats en què els joves van ser obligats a allistar-se per defensar Catalunya de l’ocupació franquista, malgrat que mai havien vist de prop una arma.

A més dels representants institucionals encapçalats per l’alcalde, Joan Ramon Casals, i el tinent d’alcalde, Xavi Paz, l’acte va comptar amb la participació de Leandre Pahissa, president de l’Associació Obrera de Molins de Rei, i de la doctora en Història Gemma Tribó, que va explicar el context històric de la lleva i els motius que van portar al president de la Segona República Espanyola, Manuel Azaña, a mobilitzar 30.000 joves nascuts entre els anys 1920 i 1921. Posteriorment es va descobrir l’espai dedicat a aquest episodi històric en el bulevard de la Federació Obrera.

En aquest entorn tan especial, Jesús Bonsoms va adquirir el protagonisme per explicar en primera persona la seva experiència. Jesús Bonsoms Vila va néixer el 20 de novembre de 1920, té 96 anys i viu al carrer del Bosc, al barri de Sant Bartomeu de la Quadra. Una interpretació musical que incloïa l’himne de la Lleva del Biberó interpretada per la mezzosoprano Montserrat Toran i el pianista Jordi Suàrez, va posar el punt final a l’homenatge.

Redacció / Foto: Aj. Molins de Rei