La Plataforma per la Llengua condemna la “imposició” del castellà

L’entitat lamenta que PSC i PP s’hagin afegit a una moció de C’s per “espanyolitzar” la via pública d’Esplugues de Llobregat

 

La Plataforma per la Llengua ha condemnat a través d’un comunicat l’acord del ple del març passat de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat per “castellanitzar” els senyals de trànsit a instància de Ciutadans. L’ONG del català considera, segons informa l’ACN, que la decisió suposa la “relegació” del català en un territori on és “l’única llengua pròpia” i afirma que es tracta d’una “concessió inacceptable” del PSC a les demandes d’una formació “minoritària i extremista” que “persegueix la divisió” de la ciutadania de Catalunya.

L’entitat entén que mantenir la senyalització en català “i en occità a l’Aran” contribueix a la “cohesió social” entre les diferents comunitats lingüístiques que viuen a Catalunya. A més considera que és una pràctica “respectuosa” amb la llengua autòctona del país. D’altra banda, l’ens recorda que el criteri que s’aplica a Catalunya és el “mateix” que apliquen les comunitats autònomes amb llengua pròpia castellana, que fa un ús “exclusiu” del castellà a la via pública.

L’organització troba “incomprensible” que el PSC s’hagi sumat a una mesura “que només exigeixen un 4,3% dels regidors catalans, els de C’s i els del PP”. Seguint l’argument legalista que al·leguen els partits favorables a la moció, atès que l'occità i el català són llengües reconegudes oficials a l'Estatut d'autonomia, “la retolació hauria de ser trilingüe arreu”. És a dir, indica la Plataforma, si s'aplica estrictament la llei, tota la senyalització a Esplugues de Llobregat hauria de ser “en català, occità i castellà”.

Finalment, l’entitat ha volgut denunciar la “hipocresia” de la decisió presa, que s’ha justificat com un mer compliment de la llei perquè el castellà és llengua oficial, obviant “completament que l’occità també ho és”. La Plataforma per la Llengua entén que aquest “oblit” denota que darrere la moció de C’s no hi ha “cap preocupació real per la legalitat” sinó que es tracta d’una “iniciativa identitària i castellanista que no té cabuda en una societat moderna i cohesionada.”

Redacció / Foto: Google Maps

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
100

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix