El Ple de Gavà, a favor de l’accessibilitat universal

Imprimeix

La totalitat de grups municipals van presentar i subscriure al Ple la declaració de la Federació Francesc Layret COCEMFE

El Ple Municipal de Gavà ha aprovat per unanimitat una declaració política en suport a la declaració de la Federació Francesc Layret COCEMFE Barcelona sobre “l’accessibilitat universal, una contribució al bé comú”. Aquesta institució se suma a les diferents campanyes que s’estan duent a terme arreu del territori per conscienciar a la societat de la importància d’assolir la plena accessibilitat dels productes, béns, entorns i serveis, entenent que es tracta d’un requisit imprescindible perquè les persones amb discapacitat puguin exercir els seus drets en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania.

En els darrers anys s’ha avançat en matèria d’accessibilitat, però tot i això les persones amb discapacitat reconeguda segueixen trobant barreres físiques, comunicatives i socials per accedir al món laboral, a l’educació i la formació professional, al transport públic, al comerç de proximitat, a bars i restaurants, a les activitats d’oci culturals i esportives, així com per participar en aquelles propostes que s’organitzen dels del seu municipi.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha manifestat que “aquesta declaració està en la línia de l’estratègia municipal marcada i definida per l’equip de govern de reforçar totes aquelles polítiques relacionades amb la inclusió i la construcció d’una ciutat cada cop més inclusiva”. Sánchez considera que “és obligació de les institucions i poder públics garantir que totes les persones puguin exercir els seus drets amb plena autonomia i llibertat. És per això, que ens comprometem a treballar en totes aquelles polítiques que tenen a veure amb la supressió de les barreres arquitectòniques, sensorials i aquelles que es troben les persones amb algun tipus de discapacitat”.

D’altra banda, el Vicepresident de COCEMFE i president de CORDIBAIX, Enric Net, s’ha mostrat molt satisfet per aquesta adhesió de Gavà “treballem per una mobilitat per tothom. Qualsevol actuació urbanística i de mobilitat que es faci sobre el territori han d’estar pensades perquè tothom pugui gaudir de les vies de comunicació.”

L’aprovació d’aquesta declaració política es traduirà a Gavà en finalitzar el Pla de Discapacitat i en elaborar un Pla d’Accessibilitat. Sánchez ha explicat que “tenim previst invertir en la supressió de barreres arquitectòniques en equipaments públics i en la via pública i anirem assumint els compromisos que ens marquen les diferents normatives autonòmica, estatal i europea”. També ha afirmat que “de la mà de COCEMFE i Cordibaix, on estan associades entitats locals com ADISGA, treballarem per avançar en la construcció d’una ciutat inclusiva i igualitària”.

En aquest sentit s’ha expressat el portaveu del PSC, Miquel Àngel Díaz tot afirmant que “és important buscar el consens de totes les forces polítiques en un tema tan important com l’accessibilitat”. Díaz considera que “cal entre tots, institucions, Ajuntament i col.lectius avançar en el compliment dels drets dels veïns i veïnes que tenen problemes d’accessibilitat per discapacitat física, psíquica o sensorial entre d’altres”.

El portaveu de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez considera que “tota la ciutadania està molt sensibilitzada amb aquest tema. Tot i això, les persones amb discapacitat es troben amb dificultats. En concret a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat hi ha 3 accessos que no són accessibles i al metro hi ha 20. D’altra banda, els nous projectes d’equipaments públics han d’incloure mesures d’accessibilitat per tothom”.

Albert Massana, portaveu d’ERC ha manifestat que “a nivell local cal seguir treballant per millorar la mobilitat de tothom. Per aconseguir-ho cal incloure cada any en els pressupostos una partida destinada a millorar la mobilitat a Gavà”. Massana també ha destacat "la bona feina de la Fundació COCEMFE en matèria d’accessibilitat per tothom".

El portaveu de GSSP, Miguel Herrera ha parlat que cal una major implicació de l’Ajuntament i de la ciutadania. Herrera considera que “cal treballar en dues línies. D’una banda, a nivell educatiu a les escoles i d’altra en l’àmbit social per tal de conscienciar de les necessitats que tenen les persones amb discapacitat i que cal cobrir aquestes necessitats. Per això a banda, de lleis cal invertir per millorar l’accessibilitat a tothom.”

La portaveu del PP, Mónica Parés ha destacat el paper de l’Ajuntament com a administració més propera al ciutadà i la que millor coneix els problemes que tenen els seus habitants i també les persones que necessiten unes mesures especials per afavorir la seva accessibilitat. Per Parés “és i una obligació treballar plegats, administracions i institucions com COCEMFE, perquè seria un orgull per Gavà ser una ciutat accessible a tots els nivells i àmbits: transport, cultura, serveis, accés a les platges, comerços, places... calen les lleis però també inversions per aconseguir aquesta accessibilitat.”

Pel portaveu de CiU, Ramon Castellano l’accessibilitat és un tema vital per a qualsevol ciutat. Segons Castellano “la ciutat ha de ser pet tots i no pot haver-hi discriminacions ni problemes que impedeixin la inclusió. Donem suport a aquesta iniciativa per seguir avançant per una ciutat lliure de barreres arquitectòniques i aconseguir que tots els ciutadans puguin gaudir de la seva ciutat sense diferències.”

Redacció / Foto: Aj. Gavà