La salut dels alumnes de 4t d’ESO de Molins, entre les millors

Imprimeix

La Diputació de Barcelona va presentar els resultats de l'Enquesta d'Hàbits de Salut

La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, va presentar els resultats de la primera Enquesta d'Hàbits de Salut entre els alumnes de quart curs d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), a Molins de Rei, que són lleugerament millors que els de la resta de la demarcació. L'enquesta és un dels instruments per a la planificació de les polítiques de salut pública.

Durant l'acte, en què va participar també el primer tinent d'alcalde del municipi, Xavi Paz, Laura Martínez va destacar el potencial de l'enquesta en tant que pregunta sobre totes les dimensions de les conductes relacionades amb la salut, per poder disposar d'una bona fotografia i contribuir al diagnòstic de salut. Va assenyalar la importància dels determinants socials de la salut, recordant que “és més important el codi postal que el codi genètic”, en referència a la rellevància de l'entorn i els condicionants socioeconòmics per a la salut. Finament, va remarcar que els resultats de l'enquesta actuen com a "sentinella" dels estils de vida i, per tant, “la importància de conèixer bé els resultats per poder intervenir.”

El primer tinent d'alcalde va concloure l'acte, ressaltant que els resultats de l'informe han de servir per prioritzar i enfocar les polítiques i programes en salut. I va recordar que “aquesta enquesta complementa el Pla Local de Salut, del qual ja disposa la localitat.”

Tot i ser en termes generals, els resultats de l'enquesta són lleugerament millors que per a la resta de la demarcació, es va fer èmfasi en aquells aspectes susceptibles de millora, especialment pel que fa a pantalles i xarxes socials, hàbit tabàquic i creences relacionades amb l'alcohol. Alhora es va destacar la millor situació relativa dels joves enquestats del municipi respecte a activitat física, oci nocturn, consum de begudes ensucrades i coneixements en salut sexual i afectiva.

En el debat mantingut durant la sessió, Xavi Paz va afirmar que algunes de les conclusions dels resultats seran útils per tal de millorar els programes existents i dotar-los d'un enfoc més pràctic i participat pels joves. Va recordar la rellevància de la salut en totes les polítiques, exemplificant-ho en la millora de la qualitat de l'aire o la planificació de ciutats que facilitin l'activitat física per a tothom, aprofitant que ahir era el Dia Mundial de l'activitat física i el Dia Mundial de la Salut

Redacció / Foto: Diputació de Barcelona