El trastorn bipolar té el seu origen als gens

Així ho estableix un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi, publicat a la revista ‘Bipolar Disorders1’

Investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat han encapçalat un estudi que conclou que el trastorn bipolar, un diagnòstic psiquiàtric que es presenta per primer cop a partir de l’adolescència i que afecta a un 3% dels espanyols, podria tenir el seu origen en una alteració genètica.

Aquest descobriment, liderat per Belén Ramos -que dirigeix ​​el laboratori de psiquiatria molecular del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i Grace Gill, de la Tufts University School of Medicine de Boston- obriria una nova porta al tractament d’aquesta malaltia, que afecta igual a homes i a dones, i que es caracteritza per l’alternança en el pacient de fases de depressió i de eufòria.

Tot i que la majoria de pacients que pateixen aquest trastorn poden dur una vida -familiar, laboral- com la de qualsevol altre ciutadà, els seus tractaments podrien millorar gràcies a les conclussions de l’estudi.

Les alteracions en una proteïna del cervell que regula els gens d'expressió juguen un paper important en l'origen del trastorn bipolar, asseguren els especialistes del psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat.

L’alteració de la proteïna SP4

I és que la investigació demostra per primer cop que l'alteració de la proteïna SP4 en zones concretes del cervell pot participar en l'aparició dels símptomes del trastorn bipolar.

A més, revela que el liti, substància reguladora de l'ànim i fonamental en el tractament de la malaltia, augmenta els nivells de SP4.

Així, el liti, molt associat al tractament de la malaltia, podria quedar desplaçat en el futur, segons les conclussions dels investigadors, que assenyalen la conveniència d’avançar cap a una nova estratègia per al tractament farmacològic d'aquesta malaltia que afecta a les emocions.

La investigació ha consistit en l'anàlisi dels nivells proteics de SP4 en mostres de cervell post mortem de subjectes bipolars i de controls.

S'hi ha trobat que els nivells de la proteïna SP4 en el còrtex prefrontal del cervell i en el cerebel són més baixos en pacients amb trastorn bipolar que en subjectes controls que no tenen aquesta malaltia.

L'estudi s'ha centrat en aquestes regions del cervell perquè el trastorn bipolar està associat a alteracions en aquestes zones. A més, s'ha identificat el paper essencial del SP4 en la regulació de la formació i estructura de les cèl·lules nervioses durant el desenvolupament neuronal així com un factor important en la resposta neuronal.

Moltes persones famoses que destaquen per la seva creativitat han estat associades al desordre bipolar: Vincent Van Gogh, Albert Einstein, Virginia Woolf, Winston Churchill, Mozart, Edgar Allan Poe, Ernest Hemingway, Tchaikovski, Emily Dickinson...

Alguns personatges populars contemporanis que també han estat etiquetats com a aqueixats de trastorn bipolar són Salvador Dalí, Kurt Cobain, Catherine Zeta-Jones, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Robin Williams, Lindsay Lohar, Britney Spears, Axl Rose, Jim Carrey, Ben Stiller o Mel Gibson, entre altres.

Redacció | Foto: Baiximágenes (Arxiu)
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix