Visita a les obres d'ampliació de l'Institut de Pallejà

Meritxell Ruiz inaugura l’escola Josefina Ibáñez d’Abrera

Imprimeix

La consellera d'Ensenyament també s’ha traslladat a Pallejà on s’ha ampliat l’Institut, que es converteix en el primer centre de Catalunya amb consum energètic gairebé zero

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha trepitjat aquest matí el Baix Llobregat per inaugurar dues instal·lacions escolars: l’escola Josefina Ibáñez d’Abrera, i l’ampliació de l’institut de Pallejà.

La nova escola d’Abrera ha tingut un pressupost de 3,5 milions d’euros, i és un centre d’una línia –excepte a 4t de primària on hi ha dos grups- amb 227 alumnes matriculats. Durant els parlaments, la consellera ha afirmat que el fet d’inaugurar una nova escola “vol dir que el país fa una inversió important en educació” i que “el patrimoni  més important que podem deixar als fills és l’educació”. Ha dit però als alumnes que “el més important és el que podreu aprendre dins de l'escola”. Prèviament, la consellera ha descobert la placa inaugural i ha fet un recorregut per les instal·lacions del centre, conjuntament amb l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro. Un cop acabats els parlaments oficials, els assistents han presenciat una actuació musical a càrrec dels alumnes.

abrera 1

Pioner a Catalunya

 Posteriorment, la titular d’Ensenyament s’ha traslladat a Pallejà on ha inaugurat les obres d’ampliació de l’institut –on hi estudien 507 alumnes-, que han tingut un cost d’un milió d’euros. Amb l’ampliació del centre, l’institut de Pallejà es converteix amb el primer centre de consum gairebé zero de Catalunya. Així, el centre disposa d’un disseny on l’embolcall de l’edifici afavoreix l’estalvi energètic: a través d’un pati interior amb ventilació natural; una doble coberta que minimitza el sobreescalfament a l’estiu; i una galeria solar per aprofitar l’efecte hivernacle i calefactar l’edifici amb aire prèviament escalfat per mitjans naturals.

palleja 1

palleja 2

La titular d’Ensenyament, ha remarcat durant la visita que “es tracta d’un edifici exemplar: per primera vegada a Catalunya hi ha un edifici de consum gairebé zero i el medi ambient és un repte també del país, com ho és l'educació”. “Aquí conflueixen ambdues coses”, ha afegit Ruiz.

L’institut permet incrementar al màxim l’eficiència energètica de l’edifici, per exemple triplicant el rendiment de la climatització gràcies al sistema d’aerotèrmia. També es destaca l’estalvi energètic amb el sistema d’il·luminació a través de tecnologia LED que aconsegueix un consum d’energia final de 55,54 kWh7m2 any d’energia primària, per sota dels 120 fixats com límit estàndard.

Redacció / Fotos: Generalitat de Catalunya