Es rescata el projecte de construcció de dos mercats municipals a Esplugues

L’Ajuntament s’encarregarà de la seva realització i gestió, i comptarà amb l’ajuda econòmica d’una o dues empreses que en contraprestació tindran la concessió per cinquanta anys dels supermercats i els pàrquings previstos

En el Ple municipal d’Esplugues celebrat ahir dimecres es va aprovar amb el vot favorable de tots els regidors i regidores, a excepció d’ICV es va abstenir i el grup municipal Canviem Esplugues, que va votar en contra, els plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques per a l’atorgament d’una concessió administrativa per a un dret d’ús privatiu sobre un espai de l’edifici a construir per als mercats municipals de Can Vidalet i La Plana, que també acolliran un supermercat i un aparcament soterrani.

Es tracta de dues concessions administratives diferents, però amb idèntic plantejament, que s’atorgaran a una empresa concessionària, o dues de diferents, perquè, sobre terrenys de titularitat municipal i de domini públic construeixin un edifici que es destinarà una part a mercat tradicional, una part a supermercat i una part a aparcament. Aquestes dues concessions no fan referència a l’espai de l’edificació que es destinarà al Mercat Municipal Can Vidalet i al Mercat Municipal  La Plana, per la qual cosa el concessionari no intervindrà en la gestió dels dos mercats, ja que seran de gestió municipal. A canvi de la construcció de l’immoble, l’empresa o empreses adjudicatàries gaudiran de l’ús privatiu de part d’aquests immobles, durant 50 anys, per al desenvolupament de l’activitat de supermercat i de l’aparcament.

Valoració dels grups municipals

El portaveu del PSC, Eduard Sanz, va agrair l’actitud de tots els grups i “la importància que li hem donat tots a què es pugui tirar endavant els mercats”. Sanz va afegir que “ara era el moment de mirar amb uns altres ulls el projecte i com tirar-lo endavant. Hem optat per la fórmula de construir en concessió de domini públic i, un cop construïts, els mercats passaran a mans de l’Ajuntament que serà qui els gestionarà”. Sobre els habitatges de lloguer públics, Sanz va explicar que “el problema és que ha arribat la crisi i s’han retirat els ajuts per a la construcció d’habitatge públic. Estem generant a la ciutat una borsa molt significativa d’habitatge públic, que pot ser una via de solució. Tot i així, no renunciem al projecte d’habitatges, el planejament ho preveu. Però ara la prioritat destacada a la ciutat és tirar endavant els mercats.”

En representació del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), Albert Comellas va votar a favor del dictamen.

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, es va referir al fet que “el projecte canvia i no inclou habitatges per a joves, potser es podria aprofitar per fer equipaments en un futur” i sobre l’aparcament soterrani va manifestar que “hem aportat que es valorés que es pugui aprofitar les places d’estacionament en dies festius i en horari nocturn per als veïns, quan el supermercat estigui tancat.”

En representació d’ERC, Hermínia Villena, va dir que “voldríem que no s’abandonés el projecte de pisos de lloguer. Es necessiten pisos per a lloguer per al jovent. Tot i així volem desencallar els mercats, nosaltres no ens hi oposarem si els paradistes hi estan d’acord.”

Per al PP, favorable del dictamen, Mercè Haro, va manifestar que inicialment “l’únic que ens preocupava era que les empreses licitadores sabessin que el plec de condicions era nou i que era una concessió per a 50 anys. Per tant, votem que sí.”

La portaveu d’ICV, Estefania Zafra, considera que “sembla que s’ha escoltat els paradistes, però com que no hi hem intervingut i han desaparegut els pisos de lloguer per a joves ens abstenim.”

Anna Coll, portaveu de la CUP, es va voler referir els habitatges de lloguer previstos inicialment dient que “en l’estat actual no era possible fer els pisos, però sí els fonaments per fer-los després.”

Julián Carrasco, portaveu de Canviem Esplugues, va argumentar el vot en contra tot dient que “s’ha canviat el model que al seu dia s’anava a fer amb habitatge de protecció oficial. Ha estat una idea que ha quedat a l’aire fins fa poc temps” i va afegir que “entenem que el projecte encara és possible fer-lo.”

I finalment, la regidora no adscrita, Laura Benito, que va votar a favor, va explicar que “l’adequació dels dos mercats era una qüestió pendent des de feia molts anys i a més era reclamada pels paradistes. Entenc que la solució que s’ha donat està consensuada amb els paradistes.”

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
158

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix