El Baix Llobregat, un dels grans productors de calçots a Catalunya

Imprimeix

La província de Barcelona, encapçalat per la nostra comarca, es consolida com el segon gran origen d’aquestes cebes

 El consum de calçot, un producte de temporada i de proximitat, guanya presència a les taules de les llars i restaurants any rere any i creix el seu ús, a més de la festiva calçotada, com una versàtil verdura present en els menús familiars.

Segons estima el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), aquesta temporada, que va començar a finals del passat octubre i es perllongarà fins a la Setmana Santa, es preveu molt bona en qualitat i quantitat, ja que el fred és un bon company per al creixement d’aquesta ceba. La previsió dels majoristes especialitzats en calçot és arribar als 12 milions d’unitats comercialitzades. El gran gruix del producte que es ven al mercat central es destina a detallistes i supermercats, i al voltant dels 25% va a la restauració.

Els majoristes del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna preveuen vendre aquesta temporada uns 12 milions d’unitats de calçots i superar la venda de la campanya passada que es va tancar amb 11,3 milions comercialitzats. Els majoristes especialitzats en aquest producte afirmen quetenim una bona temporada amb molt producte i preus totalment estables en relació a fa un any.”

En aquesta campanya, el fred ha afavorit un producte de molta qualitat, amb un calçot gruixut i ferm, i un creixement esglaonat durant la temporada, especialment en el Camp de Tarragona. Pel que fa als calçots de la província de Barcelona, sobretot de la zona del Baix Llobregat, la producció s’ha incrementat en més d’un 15% en relació a la temporada anterior. D’altra banda, segons l’AGEM, el fet que “la Setmana Santa caigui tan alta, a mitjans d’abril, també afavorirà la venda i allargarà la temporada de calçotades”.

Orígens dels calçots

Pel que fa als orígens dels calçots que trobem al mercat majorista, el primer és el Camp de Tarragona amb l’IGP del Calçot de Valls, d’on arriben quasi un 60% d’unitats certificades. En el temps que portem de temporada, els majoristes ja han venut prop de 3 milions de calçots de Valls. El segon gran origen són les comarques de Barcelona, amb Baix Llobregat al capdavant, seguit pel Maresme i els vallesos oriental i occidental. D’aquest origen se’n comercialitzen prop del 40% del volum total. En aquesta campanya, ja s’han comercialitzat més d’un milió d’unitats. El calçot del Barcelonès, tot i que no està subjecte a estàndards de qualitat, compta amb una llarga trajectòria de conreu i els cultius destaquen per la seva qualitat.

CalcotsBarcelones

Un tercer origen, tot i que a una distància important, són els calçots de les terres de Ponent. La ceba que arriba de Lleida és la primerenca i obre la temporada a finals d’octubre Progressivament, aquest origen es va fent un espai al mercat majorista. La campanya passada se’n van vendre 154.000 unitats i des de l’inici d’aquesta temporada s’han distribuït 61.000 calçots.

 Més de 7 milions de calçots certificats

La cinquantena de cultivadors del Calçot de Valls preveuen que, de la producció total certificada – al voltant d’12 milions d’unitats aquesta campanya -, un 60%, és a dir, poc més de 7 milions, es venguin al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, una de les plataformes principals per a la distribució d’aquest producte. Les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, que integren la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del Calçot de Valls, representen el primer origen dels calçots que es venen a Mercabarna.

El secretari de l’IGP, Joan Antoni Linares Torres, explica quetenim una molt bona temporada amb bon producte. El calçot agraeix el fred, fa que creixi més esglaonadament i tinguem una producció més regular durant tota la campanya”. Per la seva banca, Eva Cano, membre de l’AGEM especialitzada en calçots explica que “el calçot de Valls és un producte molt valorat pels detallistes.”

 Un producte de proximitat i de temporada

El calçot es troba als mercats exclusivament durant els mesos de la seva temporada natural de producció a Catalunya. Manté aquest aspecte tradicional davant moltes fruites i verdures que ja es consumeixen durant tot l’any gràcies a la importació. Tot i que aquesta exitosa ceba comença a collir-se a finals d’octubre, el moment àlgid arriba ara, a l’hivern i fins a la Setmana Santa.

Redacció / Fotos: AGEM-Cal Coracero