ERC reclama una taxa municipal per lluitar contra la pobresa energètica

Imprimeix

Els republicans gavanencs presentaran al Ple de febrer una moció on s’apliqui un impost per a les empreses de llum, aigua i gas

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà al Ple de febrer una proposta de resolució on demana a l'equip de govern (PSC-CiU) que, a través d'una ordenança fiscal, creï una nova taxa municipal a les empreses de llum, agua i gas per destinar l'import recaptat a la lluita contra la pobresa energètica.

Esquerra argumenta que els darrers anys les companyies subministradores de serveis bàsics, i particularment les elèctriques, han vist incrementats els seus ingressos alhora que la ciutadania ha patit un augment desmesurat de les tarifes, posant en risc l'accés de moltes famílies a drets essencials. Segons els republicans, davant d'aquesta situació, l'Estat espanyol ha optat per prioritzar els objectius de les grans corporacions i, en els cas dels ajuntaments, aquestes han trobat sovint els mecanismes legals per eludir el pagament d'impostos.

Un exemple clar és la taxa per a l'ús privatiu o aprofitament especial del domini públic que, segons la llei d'hisendes locals, han d'abonar les empreses de subministrament per les seves instal·lacions de generació, transport i distribució. La mateixa norma estableix per aquest concepte el pagament de l’1,5% dels ingressos bruts procedents de la facturació que obtinguin al municipi.

A més, diferents sentències del Tribunal Suprem habiliten als ajuntaments a establir aquesta taxa a les empreses del sector que compten amb xarxes que travessen el terme municipal, tot i que aquestes no estiguin directament vinculades a la prestació de serveis a la ciutat. I regula també un mètode de càlcul de l'import que han d'abonar.

ERC reclama que el govern local inclogui aquesta nova taxa a les ordenances fiscals del 2018 (les d'enguany ja estan aprovades) i destini els majors ingressos obtinguts per la seva aplicació a la lluita contra la pobresa energètica a Gavà.

Final del formulario

Redacció / Foto: Arxiu