La Xarxa de Municipis Catalans Lliures de Tracta impulsarà una ILP

Imprimeix

Representants dels 14 municipis catalans que en formen part s'han reunit aquest cap de setmana a Sant Boi de Llobregat

Sant Boi de Llobregat va acollir, aquest cap de setmana, la primera assemblea de la Xarxa de Municipis Catalans Lliures de Tràfic de Dones i Nenes, on ha decidit impulsar al Parlament de Catalunya una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra el tràfic de dones, nenes i nens que aspira a combatre el tràfic per a l'explotació sexual de què es nodreix el negoci de la prostitució.

La Xarxa, promoguda pel Moviment Democràtic de Dones (MDD) i de la qual formen part 70 municipis d'arreu de l'Estat, entre ells 14 catalans, està coordinada a nivell estatal pel MDD i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i des d'aquest cap de setmana a Catalunya pel Moviment Democràtic de Dones i l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

MDDRed3

Durant la roda de premsa de la presentació de l'assemblea, la presidenta del MDM, Cristina Simó, va recordar que "a Espanya unes 45.000 dones i nenes són víctimes de tràfic cada any. A Europa 500.000 i al món més de tres milions ". També va participar Amelia Tiganus, activista de Feminicidio.net i supervivent de les xarxes de tràfic, que va subratllar la necessitat de deixar de veure a les prostitutes com a treballadores sexuals. "La immensa majoria de les dones i nenes no trien prostituir-se ni tenen altres opcions, són víctimes del tràfic. Això no és una feina. No és el mateix passar el pal de fregar sense tenir ganes de fer-ho de ser penetrada 15 vegades al dia per homes que no vols", va dir Tiganus que va advocar per polítiques que combatin aquesta xacra però que també incloguin mesures per ajudar a les dones que es troben atrapades en la tracta i la prostitució.

MDDRed2

Les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet i Sant Boi de Llobregat, Núria Parlón i Lluïsa Moret, van fer de la seva banda èmfasi que aquest és un problema de drets humans que cal abordar des d'aquesta perspectiva. "La prostitució és un negoci: està pensada per satisfer els clients i les dones són només un objecte. La Xarxa de Municipis Lliures de Tracta vol garantir el dret de les dones que no volen ni tenen per què ser prostituïdes", va destacar Parlón. "Convertir la prostitució en una possibilitat d'ocupació és vulnerar drets: les dones no són un objecte de consum més", va assenyalar, Lluïsa Moret, que es va comprometre a "ampliar el nombre de municipis membres, avançar en un full de ruta amb noves accions cap a una Catalunya lliure de tracta i crear xarxes a cada ciutat contra l'explotació sexual de les dones per aconseguir els suports necessaris."

Iniciativa legislativa

El Moviment Democràtic de Dones va proposar a la I Assemblea Catalana, plantejar al Parlament de Catalunya una Iniciativa Legislativa Popular que va ser acollida i assumida per tots els municipis representats.

Totes van destacar la necessitat de posar en pràctica mesures per acabar amb la demanda de prostitució que és causa directa de la tracta i posar al centre a les víctimes: dones empobrides, que fugen de la guerra i la violència, nenes i nens amb els quals es trafica per satisfer la demanda principalment dels països rics.

El Moviment Democràtic de Dones (MDD) creu que una llei que lluiti contra el tràfic ha d'incloure plans integrals d'actuació d'abordatge de l'explotació sexual i el tràfic mitjançant la provisió de fons socials integrals dirigits a qualsevol dona que vulgui deixar la prostitució i campanyes de sensibilització per suprimir la demanda de prostitució, sobretot entre els joves.

Segons l’MDM, també ha de contemplar als sectors de turisme i telecomunicacions perquè combatin la tracta i la imatge d'una Catalunya destinació de turisme sexual i la implicació dels mitjans de comunicació que no haurien de poder allotjar publicitat relacionada amb el comerç sexual que afavoreix a les organitzacions mafioses que trafiquen amb dones i nenes.

A més, per a l’MDD són clau les actuacions en l'àmbit educatiu per promoure la igualtat entre dones i homes i combatre la idea eradicada en la nostra societat que algunes persones poden ser objecte de transacció i compra. L’MDD creu que l'acció s'ha de centrar en l'eradicació de la demanda a través de la denúncia, la persecució i penalització dels clients que són també responsables d'aquesta forma de violència de gènere.

Final del formulario Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat