Arrenca el procés per definir i transformar la Unió de Cooperadors a Gavà

Imprimeix

L’equipament esdevindrà un centre de referència per la innovació econòmica, el suport als emprenedors i la cohesió social

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez i el responsable de l’empresa d’innovació urbana Paisaje Transversal, Jon Aguirre, han presentat aquest matí el procés de participació per definir el Pla d’usos i gestió d’Unió de Cooperadors. Un edifici singular, d’interès arquitectònic i històric, de valor simbòlic i identitari de la societat gavanenca que té el seu origen en una cooperativa agrària. És per això que el projecte de transformació i recuperació enllaça amb la història reafirmant així la voluntat de l’Ajuntament de preservar la memòria del municipi i guanyar un nou equipament.

L’Ajuntament ha decidit destinar a l’economia aquest equipament que serà un referent per la innovació econòmica, el suport als emprenedors i la cohesió social. Sánchez ha manifestat que “l’equipament serà pioner i referent al nostre entorn metropolità com un espai que ha d’acollir activitats i iniciatives relacionades amb aquesta nova concepció de l’economia molt més lligada a l’economia social, que té aquesta arrel en el model de cooperativa, a l’economia que connecta amb noves formes d’emprenedoria i una economia que està al servei de les persones.”

unio cooperadors 1

El procés participatiu es realitzarà amb la col·laboració de l’empresa Paisaje Transversal i es materialitzarà a través de diferents espais i formats, tant presencials com virtuals, amb la finalitat què la ciutadania i els agents socials i econòmics de Gavà siguin els que defineixin els usos, programes i model de gestió d’aquest espai històric. El responsable de Paisaje Transversal, Jon Aguirre ha explicat que “el procés que ara comencem ens ha de servir per recuperar i actualitzar la concepció inicial de l’edifici”.

Tres mesos

El procés de participació s’inicia avui amb la seva presentació i es perllongarà durant tres mesos. En una primera fase es crearà un Grup Motor. Es tracta d’un grup obert format per diferents agents, entitats, representants de col·lectius i persones a títol individual. Aguirre ha explicat que “ells seran els que aportin els seus coneixements i junts anar configurant i dissenyant el programa d’usos i model de gestió. L’objectiu final és crear una comunitat que formi part del model a definir”. D’altra banda, s’obriran diferents vies de participació que segons Aquirre “ens permetran incorporar les opinions que aporti la ciutadania a nivell general i es generaran altres espais per nodrir el treball del Grup Motor”. La participació podrà ser presencial com digital a través de la web, xarxes socials com el portal de participación que properament serà operatiu. A més, es realitzaran dos tallers: ImaginAcció amb l’objectiu de fomentar la identificació i apropiació del projecte de la Unió de Cooperadors.

És previst que a l’abril s’elabori el document final que sintetitzarà els resultats del procés participatius. El document recollirà els fonaments (definició, objectius i estratègia), programació, identitat i disseny de l’espai, gestió, finançament, participació i comunicació. Per finalitzar, es farà una presentació a la ciutadania del resultat de tot el procés.

Redacció / Fotos: Aj. Gavà