Sant Boi aprova un pressupost de gairebé 90 milions d’euros

Imprimeix

Es prioritza l'atenció a les necessitats socials i la millora de la neteja i l'espai públic i, a més, l’Ajuntament reduirà el deute municipal un disset per cent

El Ple municipal de Sant Boi de Llobregat va aprovar el passat dilluns un pressupost de 88,4 milions d'euros per a l'any vinent. Les principals prioritats polítiques que s'hi reflecteixen, segons fons municipals, són l'atenció de les necessitats socials bàsiques de la població i la millora de la neteja i l'espai públic.

Atenció a les necessitats socials

Els comptes aprovats pel consistori baixllobregatí intensifiquen un any més l'esforç del govern municipal per donar cobertura a les necessitats socials bàsiques de les famílies més vulnerables de Sant Boi. Es preveu, per exemple, destinar al servei d'atenció domiciliària més de 3 milions d'euros, després d'haver-se incrementat en 400.000 euros les partides destinades a aquesta finalitat.

També creixen en 120.000 euros els ajuts econòmics a famílies per fer front a despeses d'alimentació, lloguer i subministrament de l'habitatge, entre altres. Sumant aquest augment, l'Ajuntament hi destinarà un total d'1 milió d'euros l'any vinent.

El pressupost preveu 290.000 euros per a ajudes i incentius relacionats amb el lloguer social i altres 100.000 euros per a la posada en marxa de l'IBI social. El creixement global de les partides d'habitatge social respecte a l'any actual és del 75%.

Millora de la neteja i de l’espai públic

L'altra gran prioritat del Pressupost Municipal 2017 és donar continuïtat a l'esforç per millorar la neteja i l'espai públic que l'Ajuntament ha iniciat enguany amb la renovació del model de recollida de residus.

La quantitat pressupostada específicament per a la neteja viària ascendeix globalment a un import de 3 milions d'euros. L'Ajuntament incrementa en 250.000 euros les partides previstes al seu pressupost ordinari per a actuacions de neteja, manteniment de zones verdes i supervisió de la qualitat de l'espai públic.

El pressupost d'inversions inclou 1,4 milions d'euros per a altres actuacions de millora de l'espai públic, inclòs un pla de renovació de voreres. Dintre d'aquesta quantitat, es reserven 500.000 euros per a actuacions als barris mitjançant pressupostos participatius.

Altres reptes

Segons fons municipal, altres prioritats són la promoció de l'educació, la cultura i la millora de les capacitats i les oportunitats de la població, el suport a la competitivitat econòmica del territori i a la creació d'ocupació o la millora de l'eficiència energètica per lluitar contra el canvi climàtic i generar estalvi per destinar-lo a minimitzar la pobresa energètica.

L'aposta per l'educació i la millora de les capacitats de la població es reforça amb inversions i millores en escoles bressol (388.000 euros) i amb projectes i iniciatives com el projecte de reforç escolar Tu pots! (210.000 euros) i els programes Ningú sense l'ESO (amb una dotació de 25.000 euros) i Obrim l'escola (30.000).

El suport a la competitivitat econòmica del territori es reflectirà en diferents partides. Amb subvencions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament reformarà el carrer de Lluís Pascual Roca per consolidar el seu paper en l'eix cívic i comercial de Sant Boi i arranjarà les voreres de la plaça Generalitat per contribuir a reactivar la vida social i econòmica aquest espai central del barri de Marianao.

El pressupost d'inversions preveu destinar 550.000 euros a seguir equipant l'enllumenat públic amb làmpades de tecnologia LED per aconseguir una major eficiència energètica i la reducció del cost de la factura energètica. L'Ajuntament gastarà l'any vinent 500.000 euros menys en subministraments (-15%) gràcies a les actuacions per guanyar eficiència realitzades durant l'últim any, especialment en electricitat a l'enllumenat públic i als equipaments municipals.

Finalment, les polítiques per a la creació d'ocupació digna i de qualitat són un repte prioritari per al govern municipal, tot i que no formen part de la previsió pressupostària perquè es nodreixen al llarg de l'any de les aportacions econòmiques concedides per altres institucions (com l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el SOC o la Diputació de Barcelona). L'Ajuntament de Sant Boi ha estat històricament especialment actiu en l'obtenció de fons mitjançant diferents programes ocupacionals.

Reducció del Deute

L'Ajuntament continua apostant per comptar amb uns comptes sanejats i per la reducció progressiva del deute municipal. L'any 2017 no es demanarà cap crèdit i, segons les previsions, el deute viu disminuirà en 3,8 milions d'euros. D'aquesta manera, en set anys l'Ajuntament haurà reduït el seu deute a gairebé una tercera part del que tenia l'any 2010 i fins a una sisena part del que autoritza la normativa.

El pressupost s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (PSC i ICV-EUiA-ME-E), l'abstenció de GdSB-CUP-PA i CiU-AG i el vot en contra de C's, ERC-AM i PP).

Les xifres del Pressupost Municipal

Pressupost global (Ajuntament + empreses municipals): 88,4 milions d'euros

Principals despeses

-Espai públic i neteja: 13,8 milions d'euros

-Atenció social, ocupació i habitatge: 10,9

-Educació i cultura: 10,6

-Seguretat: 7,1

-Territori, empresa i comerç: 6,6

-Entorn natural i medi ambient: 3,1

-Esports: 2,8

Inversions

4,2 milions d'euros

(1,4 milions per a obres de millora i manteniment de l'espai públic)

(820.000 euros per a millora i rehabilitació d'equipaments públics)

(550.000 euros per a millores amb tecnologia LED en la xarxa d'enllumenat públic)

(250.000 euros per a carrils bici)

Deute

Previsió de crèdits 2017: 0 euros

Reducció del deute viu 2017: -3,8 milions d'euros (-17%)

Deute viu previst al final de 2017: 18,4 milions d'euros (2011: 50,8 milions / 2014: 30,9 milions)

 

Redacció / Foto: Aj. Sant Boi de Llobregat