L’Ajuntament de Molins suspèn les llicències urbanístiques de 163 finques

Imprimeix

La mesura impedirà als propietaris realitzar cap tipus d’intervenció a les seves propietats durant un termini màxim de dos anys, durant els quals s’aprovarà el Catàleg de Patrimoni Històric i Arquitectònic

La Junta de Govern Local va aprovar aquesta setmana la suspensió de llicències urbanístiques de 138 edificis en el casc urbà, de sis edificis dels barris de muntanya i de dinou masies. Entre els elements afectats per la mesura també s’ha incorporat el recorregut del Canal de la Infanta. Tots aquests àmbits són susceptibles de comptar amb algun dels cinc graus de protecció patrimonial en el futur Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Molins de Rei, i per tant no podran ser objecte de cap intervenció urbanística durant un màxim de dos anys.

En aquest temps, la Comissió del Patrimoni Històric i Arquitectònic de Molins de Rei té l’encàrrec de treballar les propostes que s’han fet i treballat durant els últims mesos, per determinar quines finques i edificis s’acaben protegint finalment. Els treballs han de desembocar en una aprovació inicial del Pla Especial abans d’un any, el què es coneix com pre-catàleg. A partir de llavors s’obrirà un altre període de 12 mesos més fins a l’aprovació definitiva del Pla Especial. Passat aquest període no es podrà acordar cap altra suspensió pel mateix àmbit fins que hagin transcorregut tres anys.  

L’alcalde de Molins de Rei i regidor d’Urbanisme, Joan Ramon Casals, va manifestar que “no ha estat gens fàcil arribar fins aquí i no serà senzill definir el Catàleg de Patrimoni, perquè s’ha de saber combinar els drets dels propietaris amb la protecció d’aquells elements que tenen un valor” però es va mostrar convençut que “abans de dos anys tindrem un Catàleg del Patrimoni Històric i Arquitectònic de la vila, quelcom inèdit fins ara a la vila”. L’alcalde també va aprofitar per destacar que “tot aquest procés s’ha treballat de forma confidencial, rigorosa i amb molta prudència, malgrat que algunes forces polítiques hagin parlat sense coneixement de causa, fet que ja ha generat perjudicis i que pot afectar el bon resultat final de la tasca”. Al voltant d’aquesta idea, Casals va explicar que intentar salvar la casa del passeig del Terraplè que va ser enderrocada fa uns dies preservant els drets dels propietaris hauria tingut un cost superior al milió d’euros per l’Ajuntament. En aquest sentit va apuntar que “sempre hi haurà gent que podrà opinar que no s’ha salvat una propietat determinada o que se n’ha catalogat una que no calia.”

De la seva banda, el primer tinent d’alcalde Xavi Paz, també va subrratllar que “l’aprovació d’un Catàleg del Patrimoni era un tema que s’arrossegava des de feia molts anys, però cap dels intents anteriors havia acabat amb èxit”. Paz va assegurar que amb la suspensió aprovada “es posa el rellotge en marxa perquè en un termini màxim de dos anys disposem d’aquesta eina de protecció d’aquells edificis i elements que mereixen un tracte especial”. El tinent d’alcalde també aprofitar la seva intervenció per “desautoritzar aquelles veus que volen traslladar la idea que no ens preocupa el patrimoni, quan aquest govern serà el que més diners hagi invertit en recuperació d’edificis municipals de gran valor patrimonial, com el Molí o el Palau dels Requesens.”

Durant les properes setmanes es fa una exposició pública del projecte i s’explicarà les afectacions de la mesura a tothom que tingui interès.  

Redacció / Foto: Aj. Molins de Rei