Josep Esteller rep el XXVIII Premi Internacional Catalunya

Imprimeix

Segons Carles Puigdemont, president de la Generalitat, el doctor santboià “representa els valors i les virtuts que calen per esdevenir una referència mundial”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va manifestar ahir al vespre després de lliurar el XXVIII Premi Internacional Catalunya als doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué, que el reconeixement a aquests oncòlegs “ens col·loca al capdavant dels països científicament més avançats”. Segons l’acta del jurat, feta pública el passat 22 de juliol, els tres oncòlegs han estat distingits amb el Premi Internacional Catalunya “per la seva revolucionària tasca, especialment en la recerca oncològica, amb la qual han contribuït significativament a l’avenç de la biomedicina mundial”.

En aquesta edició del Premi Internacional Catalunya, hi han concorregut un total de 138 candidatures provinents de 57 països, presentades per 246 institucions i pels mateixos membres del jurat. A l’acte també han assistit el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; el conseller de Salut, Antoni Comín, i el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, així com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre d'altres autoritats.

Durant l’acte de lliurament, que ha tingut lloc en el decurs d’una cerimònia solemne al Saló de Sant Jordi Palau de la Generalitat, també han intervingut els tres guardonats.  El doctor Esteller ha posat en valor que des de Catalunya “es tingui en compte la recerca, que es reconegui la investigació com un valor destacat d’un país.”

Després de felicitar els tres guardonats i agrair-los la seva tasca, el cap de l’Executiu va afirmar que “els mèrits científics dels tres doctors són àmpliament coneguts i reconeguts, a casa, però sobretot a nivell mundial”. “Aquest és, sens dubte, un premi merescudíssim que no admet discussió”, ha reblat. 

En aquest sentit, el president ha assenyalat que els tres científics “representen els valors i les virtuts que calen per esdevenir una referència mundial en el camp d’estudi que sigui, en aquest cas, la recerca oncològica”. I ha afegit que tots tres “van sortir fora de Catalunya a investigar, a formar-se, a descobrir, en definitiva a fer món”, i han esdevingut representants dels valors com “imaginació, atreviment, esforç, treball, perseverança, tenacitat i coratge.”

Carles Puigdemont també remarcat que els tres doctors “donen sentit a la paraula excel·lència i, en aquest cas, l’excel·lència de la ciència catalana i orientada a les ciències de la vida”. Una excel·lència, ha afegit, que “es constata en la producció científica catalana, en quantitat i qualitat”. N’ha posat com a exemple el fet que, amb només un 16% de la població espanyola i un 1,5% de la població de la Unió Europea, Catalunya produeix el 26% de les publicacions científiques de l’Estat espanyol i el 3% de les publicacions científiques europees.

El president de la Generalitat també ha posat en relleu les dades de supervivència de les persones que pateixen càncer i ha subratllat que en 30 anys s’ha passat del 35% al 51% en els homes, i del 49% al 61% en les dones. Ha explicat que aquesta evolució favorable és deguda a les millores terapèutiques i als programes de detecció precoç, però també a “un sistema de salut, un compromís públic, uns professionals amb compromís públic i d’una voluntat col·lectiva, transversal de fer d’aquest país, de la política de salut d’aquest país, un veritable element de cohesió social i de conquesta de llibertat, perquè sense salut no hi pot haver llibertat.”

Redacció / Fotos: Generalitat