Comparativa del projecte de reforma

El nou projecte de reforma del Polígon Industrial del Centre veu la llum

Segons ERC-Viladecans es redueix dràsticament la reparcel·lació que amenaçava el caràcter industrial del polígon, es limiten les alçades màximes i les cases històriques de l’avinguda Generalitat es desvinculen del pla urbanístic

Segons ERC-Viladecans, el projecte de reforma del Polígon Industrial del Centre que proposava l’equip de govern de Viladecans (PSC+ICV) des del 2015 ha canviat substancialment arran de la comissió integrada per l’Ajuntament, afectats, veïns, empreses, propietaris, agents socials i grups municipals. Així ha quedat de manifest aquest dimarts en la presentació de les conclusions del grup de treball transversal impulsat després de l’ampli rebuig generat a la proposta inicial del consistori.  

Tot i que es tracta d’una proposta encara provisional i una primera aproximació, el grup municipal d’ERC celebra el que considera una “esmena a la totalitat” al projecte aprovat de forma inicial fa un any durant el Ple municipal. Gràcies a la pressió de la Plataforma en Defensa del Polígon Industrial Centre i altres actors com Esquerra Republicana, s’han incorporat nombroses modificacions al polèmic pla urbanístic entre les quals destaquen:

  • Reducció dràstica dels Plans de Millora Urbana (PMU): de 18 a 3.
  • La majoria de sòl manté la classificació d’industrial.
  • Oficines, habitatges i usos hotelers es circumscriuen només als 3 PMU: habitatges al tram av. Generalitat, hotels tocant a la futura ampliació av. Segle XXI i oficines a la carretera de la Vila.
  • Reducció de les alçades màximes permeses.
  • Les cases històriques de l’av. Generalitat es desvinculen del projecte de reforma del Polígon Centre.
  • L’ampliació de l’av. Segle XXI anirà a càrrec de l’Ajuntament.
  • L’av. Generalitat manté el traçat històric, sense trànsit de vehicles privats que es deriva a av. Segle XXI i ampliació c. Balmes.
  • La Plaça Europa es consolida i s’amplia amb un nou espai continu a la plaça de la Vila.

La portaveu republicana a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que “celebrem que el sentit comú i la racionalitat s’imposin al Polígon Centre, perquè tots estem d’acord en la necessitat de modernitzar-lo, però l’equip de govern va plantejar una proposta que enlloc de millorar el futur del polígon el sentenciava a mort. El govern va intentar canviar les regles del joc aprofitant la desinformació i les vacances de Nadal per evitar al·legacions, però s’ha topat amb la fortalesa i l’acció unitària dels principals afectats que han fet valer legítimament els seus drets.”

Lligadas ha recordat que el projecte inicial que el PSC i ICV van aprovar al Ple d’octubre de 2015 preveia la construcció de fins a 1.300 habitatges amb alçades de PB+8 plantes (37 metres) en contra dels paràmetres del Pla General Metropolità que marca un màxim de PB+4 plantes (17 metres). Un objectiu desorbitat que trencava amb el model de ciutat compacte i uniforme de la zona centre de Viladecans.

Lligadas ha insistit que “ben aviat vam advertir que l’objectiu del projecte del govern municipal era aixecar més pisos i foragitar les petites i mitjanes empreses, a mitjà o llarg termini, per afavorir indirectament la connexió de l’outlet amb el nucli urbà. A partir d’aleshores la nostra obsessió era centrar el focus del debat en la lletra petita del projecte i garantir que tots els afectats estiguessin informats perquè poguessin fer valer els seus drets”. “El nostre principal esforç va ser reclamar una ampliació dels terminis per presentar al·legacions i informar a empreses, treballadors i propietaris sobre el pla urbanístic. De fet, les primeres reunions van ser el mateix mes de desembre. Per nosaltres va ser molt important que els afectats dediquessin el seu temps a escoltar-nos. Un any després entre tots hem aconseguit un procés molt més transparent, amb el consens adequat i tenint en compte en primer lloc les necessitats de les petites i mitjanes empreses locals enlloc dels interessos especulatius d’operadors sense vincle amb la ciutat”, ha conclòs.

Per la seva banda, la regidora d’ERC Myriam Moysset, que ha participat activament  en les diverses comissions de treball del Polígon Centre al llarg d’aquest estiu, ha afegit que “vam presentar diverses mocions per aturar el projecte de reforma i poder refer-lo amb el consens i la participació dels afectats. Se'ns va dir que no era necessari, però ahir va quedar clar que sí ho era i és el que s’ha acabat fent per a la supervivència del polígon. Ens alegrem que hagin estat capaços de reconèixer l’error i de tornar a començar, perquè és el que la ciutat necessitava”. Moysset ha puntualitzat que la proposta actual de l’equip de govern no és definitiva, però sí estableix el marc general i les línies mestre del que posteriorment s’haurà de desenvolupar. Tot i no estar al 100% d’acord, la regidora considera que s’ha avançat en la bona direcció i assenyala que ERC seguirà de prop la concreció i desplegament del pla, tal com ha fet fins ara. “Seguirem vigilant aquest projecte perquè entenem que és la nostra responsabilitat i obligació, perquè això tot just acaba de començar. La música sona bé, però caldrà vigilar la lletra per evitar més sorpreses”, ha afegit.  

D’altra banda, La Premsa del Baix ha demanat també l’opinió de l’equip de Govern. Des de l’Ajuntament es destaca “el procés participatiu, ja que ha estat capaç d'acostar moltes postures i arribar a conclusions que han acontentat a la majoria d'actors. En la sessió de dimarts, a més d'ERC, hi havia representants de tots els grups polítics, ciutadans interessats, empreses i Ajuntament. El mèrit és de tots. Ara toca elaborar el document jurídic que pugui aprovar el Ple i emprendre's així el procés administratiu que legalitzi la proposta de pla urbanístic.”

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
154

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix