Se signa a Cornellà un nou acord social per al 2016-2020

Imprimeix

La implantació d’un salari mínim local, un pla estratègic per al comerç, o la lluita contra els desnonaments, els reptes

Cornellà de Llobregat va renovar l’Acord Social amb el propòsit d’aconseguir una ciutat inclusiva i igualitària. Prop de 40 entitats de la ciutat, empreses i associacions comercials i empresarials, sindicats i partits polítics s’ha sumat a la signatura del compromís proposat per l’Ajuntament de Cornellà per treballar de forma conjunta i a través del consens contra la crisi econòmica.

El principal motor de l’Acord Social 2016-2020 serà lluitar contra l’escletxa social i les desigualtats generades per la crisi. Cal destacar la proposta d’estudiar durant l’actual mandat municipal d’un Salari Mínim Local, com ja es va avançar el passat mes de maig, que estaria fixat en 1.071,40 euros mensuals bruts, recollint una proposta de diversos alcaldes de la comarca del Baix Llobregat. Després de garantir-lo als treballadors municipals i les seves empreses, es plantejaria requerir-lo a aquelles que optin a concursos públics.

Dins també de les propostes vinculades a la formació i inserció, tant com la creació d’ocupació de qualitat, s’estudiarà fórmules que fomentin la igualtat real de gènere, contractar i formar dones que hagin patit maltractaments i facilitar la conciliació familiar i laboral, com és el cas de les famílies monoparentals. Així mateix, es mantindrà l’aposta pels plans d’ocupació locals que s’han desenvolupat en els darrers anys.

L’elaboració d’un Pla Estratègic que identifiqui les necessitats de futur del comerç local tradicional s’ha recollit de manera destacada a l’Acord signat, al costat d’altres mesures d’aquest sentit com la creació d’un fons adreçat a emprenedors que permeti reactivar l’activitat econòmica en locals buits de la ciutat i mesures de suport a l’economia social.

I més enllà, les accions en polítiques inclusives i d’integració abasten també la lluita contra els desnonaments i avançar en la mobilització del mercat d’habitatge que ja han comportat mesures com les sancions a grans tenidors de pisos buits, que no els destinin a habitatge social.

En definitiva, el gruix de les més de 90 mesures se centra en l’àmbit laboral i formatiu, cal destacar l’aposta per l’Aula Oberta i l’Escola de Segona Oportunitat, per enfortir lligams entre els estudis de secundària i el món laboral. També s’apunta a establir un conveni amb l’Observatori de l’Homofòbia per impulsar campanyes de sensibilització, i posar en marxa el projecte Cornellà Creació Joves com a espai educatiu en el foment de l’emprenedoria. Finalment, destacar que la implantació del Salari Mínim Local estaria també lligada al seguiment d’una Taula de Concertació Social que reuneixi les organitzacions sindicals i empresarials més representatives.

Redacció / Fotos: Aj. Cornellà