L'AMB participa en el projecte ‘Ciutats defensores dels drets humans’

Imprimeix

També hi són els ajuntaments de Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Esplugues, El Prat, Gavà, Viladecans, Molins de Rei, Sant Joan Despí i Sant Vicenç dels Horts.

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i l'Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació d'altres municipis catalans, com Castelldefels, Esplugues, El Prat de Llobregat, Gavà, Sant Cugat del Vallès, Viladecans, Santa Coloma de Gramenet, Molins de Rei, Sant Joan Despí o Sant Vicenç dels Horts i d'altres institucions i entitats, entre les quals figura l'AMB, que vol difondre la feina dels defensors i defensores dels drets humans, ajudant a conscienciar sobre la necessitat d'integrar la defensa dels drets humans i les llibertats fonamentals en la nostra vida quotidiana.

Aquest projecte, que enguany celebra la seva quarta edició, organitzarà l'estada a Catalunya d'un grup de nou defensors i defensores dels drets humans durant dues setmanes, del 26 de setembre al 8 d'octubre, per organitzar una sèrie d'activitats (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a centres educatius, escoles, entrevistes amb mitjans de comunicació...) que serviran per donar a conèixer la seva tasca i la importància de donar-los suport. En l'agenda del projecte també s'inclouran trobades amb diverses institucions catalanes (Parlament de Catalunya, Generalitat, Síndic de Greuges, Diputació de Barcelona...) i amb representants d'organitzacions de la societat civil (Casa Amèrica de Catalunya, Fòrum de Síndics i Defensors Locals...). L'AMB també organitzarà una trobada entre el grup de defensors/es participants i els/les representants dels municipis metropolitans més petits, el dilluns dia 3 d'octubre a les 18h, a Santa Coloma de Cervelló.

El projecte d'enguany també impulsarà una campanya ciutadana a favor de la ruandesa Victoire Ingabire, condemnada a 15 anys de presó per demanar el reconeixement del patiment de totes les víctimes del genocidi, sense distinció d'ètnia ni de nacionalitat. I de Wafae Charaf, del Marroc, recentment alliberada després de 2 anys de presó pel seu activisme pacífic.

L'AMB, com a administració al servei dels ajuntaments metropolitans, i alhora compromesa amb la defensa dels drets humans, té com a objectiu que els municipis metropolitans més petits, que no tenen la capacitat de gestió o econòmica per a participar en el projecte, puguin fer-ho.

Els municipis metropolitans de menys de 10.000 habitants (Begues, Cervelló, El Papiol, La Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Tiana i Torrelles de Llobregat), a partir de la participació de l'AMB al projecte, disposaran d'un seguit de recursos per dur a terme activitats en l'àmbit de l'educació per al desenvolupament (vídeos , dossiers, fitxes d'activitats didàctiques i postals de cadascun dels defensors/es, cartelleria, etc.), així com de la trobada amb els activistes del 3 d'octubre a Santa Coloma de Cervelló, organitzada també per l'AMB.

Per la seva part, els municipis participants es comprometen a presentar als respectius Plens Municipals l'aprovació de la Declaració Institucional que s'elaborarà amb motiu del projecte.

Aquestes mesures es recullen en el conveni de col·laboració entre l'AMB i l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat (municipi coordinador del projecte), signat el passat 26 de juliol, a partir del qual l'AMB contribuirà al finançament del projecte amb una aportació de 14.000€, que hi permetrà la participació dels municipis metropolitans de menys de 10.000 habitants.

L'AMB oferirà també als centres educatius dels municipis metropolitans implicats un catàleg d'activitats a desenvolupar al llarg del curs 2016/17, totes elles relacionades amb el projecte.

Defensors/es convidats/des:

Els 9 defensors/es dels drets humans convidats a aquesta edició són:

-          Zaina Erhaim, periodista i coordinadora de l'Institute of War and Peace Reporting, (IWPR) a Síria.

-          Lin Muyizere, marit de Victoire Ingabire. Al 2010, la seva dona va tornar a Ruanda i està empresonada des de llavors per haver pronunciat un discurs contrari a la ideologia del partit governant. Està complint una condemna de 15 anys.

-          Valdenia Paulino, activista contra la pobresa i contra la violència als barris més marginals de Brasil.

-          Jeihhco, activista per la pau, la convivència i la no-violència a les comunes de Medellín a través del hip-hop.

-         Sandra Zambrano, advocada de drets humans de la Asociación para una Vida Mejor de Personas Infectadas y Afectadas por el VIH-SIDA en Honduras (APUVIMEH).

-       Essam Daod, metge palestí i fundador de Humanity Crew, organització que ofereix ajuda professional d'urgència a les persones refugiades que arriben a les illes gregues.

-          Esperanza HuayamaPresidenta de l'Associació de Dones de la Província de Huancabamba, lluita des de fa més de 20 anys per les 300.000 dones indígenes esterilitzades forçosament durant el Govern del president Alberto Fujimori.

-          Victor Ochen, fundador al 2005 de l'African Youth Initiative Network (AYINET), ha treballat durant 15 anys ajudant a nenes violades i nens mutilats per la guerra.

-         Rebiya Kadeer, activista per la defensa dels drets de la minoria musulmana uigur, sotmesa a l'opressió sistemàtica pel govern xinès. És la presidenta del Congrés Mundial Uigur.

Redacció / Fotos: Arxiu