L'Hospital Sant Joan de Déu permet que un nen torni a córrer

Imprimeix

Li han implantat uns elèctrodes al cervell que frenen les descàrregues neuronals responsables del trastorn de moviment que pateix.

çUn equip de neurocirurgians i neuropediatres de l’Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat ha tractat, mitjançant una tècnica quirúrgica d’estimulació cerebral profunda, un infant de 9 anys que patia un greu trastorn del moviment que li impedia caminar. 

Els neurocirurgians li han implantat uns elèctrodes al cervell per frenar les descàrregues neuronals responsables del trastorn que li retorçava els músculs i provocava postures anòmales, impedia caminar i amenaçava amb postrar-lo en una cadira de rodes. Tres setmanes després de la intervenció, l’infant ha millorat la mobilitat: ja corre i juga al futbol. 

El pacient, que resideix a Canàries, presentava  una distonia general primària, un trastorn del moviment que contreu de manera simultània i sostinguda els músculs, i provoca greus retorciments de les extremitats que incapaciten l'infant de manera progressiva fins a immobilitzar-lo completament. En la majoria dels casos, aquests nens no presenten altres afectacions neurològiques de manera que mantenen les seves funcions cognitives i són totalment conscients de la situació.

Tot i que l’estimulació cerebral profunda està aprovada per la FDA per al tractament de la distonia generalitzada en infants i que és l’únic tractament efectiu en molts casos, a Espanya no hi ha cap centre de referència pediàtric per a intervenir-los.

Redacció / Foto: Arxiu