Intervenen 240 quilos de cocaïna a l’aeroport en vuit mesos

Imprimeix
Durant el 2011 ja ha entrat pel Prat més del doble de cocaïna de la que va entrar durant tot el 2010

El risc de tràfic de droga s'eleva en un 50% en cada avió procedent de Sudamèrica; es tracta dels denominats, en argot policial, vols ‘calents’.

La Guàrdia Civilcreu que l'arribada de nous vols intercontinentals directes faria augmentar el tràfic a través de l'aeroport del Prat.

"És indubtable que seria així. Però avui és un aeroport molt dur per als narcotraficants: algunes mules es neguen a introduir droga a Espanya a través del Prat, perquè crecen que és més fácil fer-ho a d’altres", ha explicat aquest dimarts el capità Julián, cap de la unitat fiscal de l'Institut Armat a l'aeròdrom barcelonès.

Colòmbia, Perú, Mèxic: països productors

Mentre que els narcotraficants, instal·lats a cases luxoses a Colòmbia, Mèxic o Perú –principals països productors-, renoven amb molta frqüència els seus mètodes per introudir la cocaïna a Espanya, la Guàrdia Civil no millora els seus equips al mateix ritme.

Per aquest motiu, els correus de la droga porten cada cop més quantitat a les seves maletes, al mateix cos o als objectes inversossímils que fan servir.

Droga amagada a llocs impensables

L'experiència i la imaginació del centenar d'agents destinats ala Unitat Fiscaldela Guàrdia Civila l'Aeroport de Barcelona han permès descobrir droga amagada en llocs impensables com a l'interior de fruites tropicals (mangos), ordinadors portàtils, pots d'escuma d'afaitar, llaunes de cervesa, llaminadures o en jaquetes de torero.

Cama de fusta

Un dels cops en què Julián es va quedar més sorprès va ser quan un agent va insistir en serrar la cama de fusta d'un home gran perquè estava convençut de que hi havia cocaïna en el seu interior.

El guàrdia tenia raó i al tallar la fusta van descobrir estupefaents al seu interior. "El risc era molt gran en cas d'errada nostra, però l'agent n'estava segur", recorda el capità Julián.

Operar un gos amb coca a l’estòmac

De vegades, els narcotraficants han arribat a operar gossos per col·locar droga en el seu estómac, a enviar-la camuflada com a fesols o fils i, fins i tot, a amagar-la a l'interior de joguines per a nens.

La policia els detecta buscant allò "anormal", segons explica Julián, qui posa el nerviosisme o l'excessiva tranquil·litat com exemples d'actitud sospitoses.

Imaginació i ingeni de narcotraficant

Julián admet que hi ha una quantitat 'ingent" de mètodes per introduir droga.

Entre ells, un dels més utilitzats pels narcotraficants, que compten amb grans recursos econòmics, és captar persones desarrelades o amb grans dificultats econòmiques per a que traguin al voltant d'un quilo de cocaïna de gran puresa en boles per transportar-la sense que sigui detectada a canvi d'entre tres i sis mil euros.

El primer que es fa al interceptar-los és realitzar una radiografia per confirmar les sospites, els detenen i després traslladen a les 'mules' a l'Hospital de Bellvitge on hi ha un 'box' d'urgències reservat per aquests casos.

El "més important i encara molt més difícil" és detenir als responsables de les xarxes de narcotràfic, segons ha subrallat Julián.

Cama enguixada de cocaïna

Un altre mètode força utilitzat és amagar la droga en dobles fons a les maletes o en pots i ampolles. També s'utilitzen productes com el cafè per tal de tapar l'olor agria de la cocaïna i dificultar així la tasca dels gossos policies, i de vegades trafiquen amb 'cocaïna negra', que dóna negatiu al reactiu.

Fa uns mesos, el CNP van arrestar a l'Aeroport un viatger que duia una cama enguixada amb cocaïna. Una radiografia va demostrar que el detingut tenia una fractura a la tíbia i el peroné, lesió que, segons els investigadors, va ser intencionada per poder passar els controls policials.

Text i foto: Héctor Marín     Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.