Sant Vicenç desobeirà la decisió del Constitucional en el tema d’habitatge

Imprimeix

Malgrat la suspensió de la llei, l’equip de Govern s’ha compromès a mantenir els marcs normatius anteriors per imposar multes coercitives en cas de no cessió de pisos buits per a ús social.

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts reafirma el seu compromís de continuar desplegant la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, encara que el Tribunal Constitucional l’hagi suspès després que el Govern espanyol decidís el passat divendres recórrer uns dels seus articles.

Per a l’alcaldessa Maite Aymerich, “aquesta decisió és un atac directe als drets fonamentals de la ciutadania, i la nostra voluntat és continuar el desplegament d’aquesta llei, que hem de tenir en compte que va ser aprovada per unanimitat pels grups del Parlament de Catalunya, amb l’objectiu de preservar els drets fonamentals de les persones, especialment les més vulnerables, com són el dret a l’habitatge i a una vida digna.”

Tribunal Constitucional

La decisió del Tribunal Constitucional manté el deure a la Generalitat de reallotjar famílies amb risc de perdre l’habitatge i evitar desnonaments, però retira les eines per fer-ho possible. També s’elimina l’obligatorietat que tenen els bancs d’oferir lloguers socials a famílies abans de desallotjar-les; així com la cessió obligatòria temporal d’ús, que dóna eines a les Administracions per reclamar els pisos buits que tinguin als seus municipis als bancs; i l’obligatorietat de mediació perquè les famílies puguin cancel·lar el deute hipotecari.

L’Ajuntament ha acordat seguir aplicant la Llei, vigent a Catalunya des del 6 d’agost de 2015, encara que estigui suspesa pel Tribunal Constitucional i negociar amb els bancs en les mateixes condicions que fins ara. A més a més, es basarà en marcs legals anteriors a la Llei 24/2015, com la Declaració Universal dels Drets Humans, la Carta i Directives europees, l’article 26 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, etc., per imposar multes coercitives als grans propietaris que no cedeixen els seus pisos per a ús social.

Per a Alejandro Aparicio, regidor d’Habitatge de l’Ajuntament, “la decisió del Govern espanyol és política, no tècnica, i afecta una Llei imprescindible, en un moment de màxima necessitat i, en alguns casos, d’extrema necessitat”. El Govern municipal creu que l’objectiu del Partit Popular i els seus governs és assegurar, en tot moment, el blindatge dels privilegis d’uns pocs, en aquest cas la banca i les subministradores, anant en contra de forma sistemàtica dels drets humans sense cap tipus de remordiment.

Redacció / Foto: Arxiu