Comín es reuneix amb cinc ajuntaments del Baix Llobregat

Imprimeix

Els alcaldes acorden amb el conseller de Salut la creació d'una comissió de seguiment de les millores de què serà objecte l'Hospital de Viladecans i que culminaran amb la seva ampliació.

Les alcaldesses de Gavà, Raquel Sánchez, i de Castelldefels, Candela López, i l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, juntament amb l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, i un representant de l'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat, Jesús Insausti, s'han reunit avui divendres amb el conseller, Toni Comín, a la seu del Departament de Salut per consensuar les actuacions que es posaran en marxa a l'hospital de Viladecans d'aquí a què sigui una realitat la seva ampliació. Unes actuacions que tindran la constant supervisió municipal. Com a resultat de la reunió s’ha acordat la creació d'una comissió de seguiment per avaluar la implementació de les diferents millores i que es reunirà, per primer cop, el pròxim mes de novembre.

Full de ruta

El conseller ha exposat el full de ruta a seguir d'acord a la resolució aprovada per unanimitat pel Parlament al juliol de 2015 i que estableix cinc compromisos. Aquests són: redactar el projecte executiu de les obres d'ampliació de l'hospital durant el 2016; licitar els treballs, adjudicar-los i començar a executar-los durant el 2017, independentment de la situació pressupostària; aplicar el pla xoc per a la reducció de les llistes d'espera; revertir la derivació a altres hospitals, i posar en marxa de manera progressiva els serveis que estableix el pla funcional de l'hospital així com es vagi ampliant l'equipament. En aquest sentit, Comín ha anunciat que a finals d'any ja serà plenament operativa la tercera planta del centre, amb un nou quiròfan de cirurgia menor ambulatòria i tres sales d'endoscòpia, de les quals dues ja s''han posat en marxa.

A banda d'aquestes actuacions, recollides en la resolució parlamentària, el Departament de Salut s'ha compromès a atendre una demanda de la direcció de l'hospital que consisteix a fer una aportació addicional per consolidar la plantilla i que el 2016 traduirà en una inversió de més d'1,1 milions d'euros. Una partida que anirà incrementant-se així com s'avanci en l'ampliació i que tindrà una aportació final consolidada d'1,9 milions.

29566d3d 51cd 4859 8a67 1ca32800a60e

Valoració

Els alcaldes han valorat positivament el fet que el Departament de Salut hagi fet un pas endavant per resoldre les mancances històriques que pateix l'hospital de Viladecans, tal com ha recordat l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz. "Fa ja 5 anys que vàrem iniciar una cursa molt activa perquè la Generalitat ens fes cas. Havíem de desfer el greuge que anava a patir l'Hospital de Viladecans, donat que la Generalitat el volia convertir en poc més que un ambulatori. Fins i tot la ciutadania es va mobilitzar amb una manifestació que va reunir a més de 5.000 persones. Han estat anys de moltes promeses i incompliments. Esperem que, ara sí, això sigui de veritat, que la construcció i la millora dels serveis de l'Hospital de Viladecans sigui l'obra prioritària en els anys vinents a Catalunya", ha afirmat Ruiz.

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, s'ha mostrat satisfeta "de començar a veure llum en aquesta reivindicació perquè tenim la garantia que, un cop s'iniciïn les obres, el nou hospital serà una realitat en 42 mesos ". Sánchez també ha exposat al conseller "la importància que, per recuperar la confiança perduda durant anys d'incompliments, que els professionals i la ciutadania puguin comprovar dia rere a dia com es va implementant les millores que recull el pla funcional". A més ha instat al conseller a traslladar els compromisos a la Plataforma en defensa de l'Hospital de Viladecans "atès que aquesta ha estat una reivindicació unànime del territori, també al conjunt d'entitats d'aquests municipis que han estat al capdavant d'aquesta demanda."

En aquest sentit, l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, ha declarat que "avui conclou una etapa de més de 5 anys fruit de moltes lluites veïnals, dels ajuntaments i dels mateixos professionals de l'Hospital de Viladecans. Encetem aquesta nova etapa amb satisfacció per veure que el nou hospital serà una realitat, però la nostra feina ara és fer el seguiment del compliment d'aquests compromisos que s'han anunciat avui i informar el territori d'aquest nou desplegament de l'Hospital de Viladecans. Per tant, ens mantindrem vigilants però satisfets per aquesta notícia."

Redacció / Foto: Arxiu