Esplugues i Viladecans creen la Xarxa de Municipis per la Igualtat

Imprimeix

Dotze ajuntaments presentaran la iniciativa al Col·legi de Periodistes de Catalunya el proper 4 de maig.

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, a més dels de Lleida, l’Hospitalet i de Palafrugell presentaran la Xarxa de Municipis per a la Igualtat (XMI) el 4 de maig al Col·legi de Periodistes de Catalunya. La XMI és una agrupació voluntària d’ajuntaments que han acordat impulsar, optimitzant els recursos tècnics i econòmics mitjançant el treball coordinat en xarxa, polítiques econòmiques i socials que prioritzen la igualtat d'oportunitats i el respecte del medi ambient.

Els cinc alcaldes i alcaldesses faran una crida a altres ajuntaments catalans a sumar-se a la Xarxa de Municipis per la Igualtat. De moment, dotze municipis formen part del grup impulsor (l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Tarragona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Viladecans, Granollers, Pineda de Mar, Castellar del Vallès, Palafrugell, Gelida i Esplugues de Llobregat). Viladecans coordina la iniciativa.

Les polítiques socials, a l'agenda política

La XMI vol ser un instrument d'unió del municipalisme català que situí la lluita per la igualtat, a través de les polítiques socials, com a centre de l'agenda política de les institucions. La Xarxa vol reivindicar, a més, un finançament just i un model competencial adequat per als ajuntaments, per dur a terme accions que permetin als ciutadans créixer amb igualtat. Els ajuntaments són part de la solució a molts dels reptes que la política té plantejats avui a Catalunya, com han demostrat assumint competències socials que no els corresponien durant els pitjors anys de la crisi.

Els alcaldes volen lluitar contra la política desenvolupada en els darrers anys pel Govern central i la Generalitat de Catalunya, que han menystingut el paper dels ajuntaments I, molt sovint, no han proporcionat els recursos imprescindibles per al seu funcionament i per a la prestació de serveis bàsics, traslladant-los les seves dificultats financeres. Fins i tot -i paradoxalment-, han impulsat lleis per afeblir el paper dels ajuntaments en un intent de convertir-los en administracions de segona.

Redacció / Foto: Arxiu