L’Ajuntament de Viladecans demana recuperar els cinemes

Imprimeix

El Ple Municipal vol la col·laboració de l’Institut Català de Finances perquè tornin a funcionar les sales que va gestionar Lauren fins al 2013 o que l'edifici es converteixi en un equipament cultural per a la ciutat.

El Ple Municipal va aprovar ahir, amb la unanimitat de tots els grups municipals, demanar la col·laboració de l’Institut Català de Finances (ICF) de la Generalitat de Catalunya per desencallar la situació que pateixen els cinemes de Viladecans, un equipament tancat des del març del 2013, quan l’empresa Lauren va entrar en fallida econòmica. L’ICF és, de les entitats bancàries propietàries, la que té la part més gran de participació en la titularitat del cinema, amb un 30%, i les seves decisions poden ser definitives per al futur de l’equipament cultural.

La tinenta d’alcalde d'Empreses, Innovació i Ocupació, Elena Alarcón, va explicar al Ple que, “a més de generar activitat, el cinema té un valor cultural i d’oci important i l’hem de recuperar per garantir l’accés als nostres veïns i veïnes d’una oferta cultural diversa i de qualitat.”

Tretze anys de funcionament

El complex de cinemes Lauren Viladecans constava de deu sales amb una capacitat per a 2.200 espectadors. Inaugurats l’any 2000, el multicinemes disposaven de les tecnologies més avançades en imatge i so del moment. Però l’any 2011 el Grup Lauren Exhibició SL va entrar en fallida econòmica. Com a conseqüència de diferents processos judicials i mercantils, els drets que tenia sobre les sales d’exhibició es van adjudicar a l’ICF i entitats bancàries. El 4 d’abril de l’any 2013, com a conseqüència de la crisi i els deutes, els cinemes Lauren de Viladecans van cessar en la seva activitat.

La fragmentació dels titulars dels drets del deute ha estat la principal dificultat per portar a terme un projecte empresarial. L’Institut Català de Finances és l’ens amb la part més gran de participació en la titularitat del cinema. La resta, en el moment de la fallida, eren el Commerzbank Aktiengesellschaft, la Caja de Ahorros de Valencia, Castellón y Alicante (Bancaja-Bankia), el Banc Sabadell, el BBVA, la Caixa d’Estalvis Comarcal de Manlleu (Unim- Grup BBVA) i el Banco Santander. L’ICF és una entitat financera pública propietat de la Generalitat de Catalunya i, per això, l’Ajuntament de Viladecans li demana col·laboració perquè lideri el procés amb la finalitat de trobar una solució per facilitar la recuperació dels cinemes.

Una ciutat lligada al cine

Viladecans vol recuperar la seva relació, quasi ininterrompuda des del 1923, amb el món del cinema. A la ciutat van arribar a conviure fins a quatre sales estables de projecció cinematogràfica: la primera sala de cinema va ser l'anomenat Cine Viladecans, també anomenat cine de les columnes. Va tenir una projecció estable des del 1923 fins a mitjan anys setanta. El segon cinema va obrir el 1939; es va dir Cine Moderno o cine nou. Va funcionar fins a mitjan la dècada dels anys setanta. Entre 1950 i mitjans de la dècada dels anys setanta també va funcionar com a sala de projeccions el cine del Centre Parroquial de l'església de Sant Joan Baptista. L'any 1957 va començar a funcionar el Cine Avenida, que decidí tancar a finals dels vuitanta. 

Redacció / Foto: Ajuntament de Viladecans