×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 627

El Centre Penitenciari Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires estrena escola

Imprimeix

Els prop de 600 interns i internes que segueixen programes de formació d’adults celebren la inauguració amb una actuació del grup Blaumut.

El Centre Penitenciari Brians 1 ha estrenat avui una nova àrea educativa per als prop de 600 interns i internes que segueixen programes de formació d’adults mentre compleixen condemna. El conseller de Justícia, Carles Mundó, i la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, s’han sumat a la celebració de la comunitat educativa del Centre, que ha comptat amb l’actuació del grup Blaumut.

“L’educació és part fonamental de la reinserció”, ha destacat el conseller Mundó. En una breu intervenció davant dels interns, el titular de Justícia ha recordat que els alumnes de l’escola tenen “l’oportunitat d’adquirir competències bàsiques per aprofitar les segones oportunitats” un cop acabin la condemna. “Estudiar a l’escola d’adults és treballar per al vostre futur”, ha dit directament als interns. Per la seva banda, la consellera Ruiz ha valorat la “bona feina de l’equip docent” del Centre, “amb mòduls que tenen més d’un 80 % d’èxit.”

Fins ara les activitats de l’escola de Brians 1, el Centre de Formació d’Adults Artur Martorell, no comptaven amb cap espai propi i es desenvolupaven de manera dispersa pels diferents mòduls del Centre penitenciari. Aquesta mancança feia impossible agrupar alumnat d’un mateix nivell formatiu en una mateixa aula. A la pràctica, els programes formatius s’havien d’anar repetint pels mòduls –amb conseqüències negatives per a l’aprofitament del personal docent– i de vegades no arribaven a les ràtios normatives.

Amb el nou espai, l’escola Artur Martorell augmentarà la seva oferta formativa, millorarà la coordinació de l’equip, format per 21 docents, i el rendiment acadèmic i l’atenció individualitzada a l’alumnat. En definitiva, permetrà concentrar els recursos i millorar l’atenció acadèmica de la població interna.

L’escola d’adults

L’escola d’adults de Brians 1 és la que té més alumnes matriculats de totes les que hi ha en els centres penitenciaris de la Generalitat de Catalunya. Actualment hi segueixen classes la meitat dels 1.260 reclusos. L’àrea educativa comptarà amb nou aules, serveis comuns i sala de mestres. El Departament de Justícia ha invertit 166.914 euros en les obres d’adequació d’aquesta àrea.

Tots els centres penitenciaris de Catalunya compten amb centres de formació per a adults. Sumen 3.841 alumnes –segons les dades de participació escolar de febrer–, que, respecte al total d’interns –7.762 persones–, representen la meitat de la població reclusa.

La finalitat de la formació d’adults és garantir la igualtat d’oportunitats i proporcionar les habilitats i coneixements que constitueixen les competències bàsiques necessàries per a la reinserció de les persones que compleixen condemna un cop assoleixin la llibertat.

Els professionals, que depenen del departament d’Ensenyament, imparteixen des de la formació instrumental més bàsica (lectoescriptura), i els diferents nivells de català i castellà, fins a cicles formatius, idiomes o competències TIC. Actualment, 18 alumnes de Brians 1 segueixen també cursos d’accés a la universitat i carreres universitàries.

Redacció / Foto: Generalitat de Catalunya