Neteja d'horts il·legals d'una parcel·la del Parc Agrari a Sant Feliu

Imprimeix

La finca, de 8.530 m2, havia estat adquirida recentment per un propietari amb l'objectiu de dedicar-la a l'horta professional.

Des de fa uns dies s'estan duent a terme les tasques de neteja i enderroc de barraques i horts que ocupen de forma il·legal parcel·les del Parc Agrari del Baix Llobregat. Pertanyen a una finca de 8.530 m2 situada a Sant Feliu de Llobregat que recentment ha estat adquirida per un propietari amb l'objectiu de dedicar-la a l'horta professional. La finca, que està situada entre el riu i l'autopista, està plena de parcel·lacions il·legals que estan per sota de la unitat mínima de conreu. 

Davant aquesta situació, el propietari va denunciar els fets a l'Ajuntament i va contactar amb Agroxarxa, empresa de serveis vinculada al sindicat agrari Unió de Pagesos que ofereix assessorament i suport jurídic als pagesos i ramaders de Catalunya. L'actuació conjunta entre aquesta empresa de serveis i l'Ajuntament ha permès iniciar les tasques de desmantellament de les barraques i petits horts que ocupaven sense permís la zona.

Frenar els horts furtius  

La presència d'horts i barraques il·legals en parcel·les del Parc Agrari és habitual des de fa anys, tot i que la pràctica no està permesa. També es té constància que hi ha gent que arrenda parcel·les a tercers sense tenir la propietat del terreny. La normativa del Parc Agrari prohibeix tot aquest tipus de pràctiques i s'estan obrint expedients sancionadors a les persones que tenen horts furtius. Precisament, a la tardor de 2015 es va aprovar definitivament la revisió del Pla Especial de Protecció i millora del Parc Agrari del Baix Llobregat, el qual prohibeix les divisions o segregacions de finques en superfícies inferiors a una hectàrea (10.000 m2), i limita les construccions permeses com a màxim a una per parcel·la, en funció de la superfície de les parcel·les i de la seva ubicació. 

L'objectiu principal del Parc Agrari és preservar, desenvolupar i millorar el patrimoni agrari i natural de la vall baixa i del Delta del Llobregat. El Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat i l'Ajuntament també col·laboren en l'aprovació d'un pla d'acció per preservar el Parc Agrari.

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat