Descobreixen anomalies en la contractació de les obres al Moisès Broggi

Imprimeix

La Sindicatura de Comptes ha redactat un informe sobre el cost final de la construcció de l’hospital i del seu pagament.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, la Sindicatura de Comptes, que a instàncies del Parlament ha redactat un informe sobre el cost final de les obres de construcció de l’Hospital Comarcal del Baix Llobregat, Moisès Broggi, i del seu pagament, alerta de diverses anomalies tant pel que a la contractació de les obres, el pagament d’interessos no previstos i l’increment del cost de finançament del centre sanitari.

Gairebé set milions més

Concretament, l’organisme assenyala que la signatura del contracte amb l’empresa adjudicatària es va fer per un import superior (49,30 MEUR) a l’establert en l’adjudicació (42,55MEUR) i critica l’adjudicació directa de diversos contractes al mateix despatx d’arquitectes encarregat de la redacció de l’avantprojecte i el projecte bàsic del nou hospital. També veu indicis de responsabilitat comptable per l’increment del cost de finançament de l’obra i pel pagament d’interessos no previstos en el Plec de clàusules.

L’objectiu de l’informe publicat dimarts passat per la Sindicatura de Comptes és la fiscalització del cost final de les obres de construcció de l’Hospital Comarcal del Baix Llobregat, Moisès Broggi, i del seu pagament. El període analitzat ha estat, per tant, des de la finalització del projecte constructiu, el mes de desembre del 2009, fins al mes de març del 2015. Pel que fa a la contractació de les obres, l’informe assenyala diverses anomalies, com la signatura del contracte amb l’empresa adjudicatària per un import superior a l’establert en l’adjudicació i la introducció de canvis substancials en el projecte a realitzar que, en opinió de la Sindicatura, constitueixen una “novació contractual que hauria requerit la resolució del contracte anterior i un nou procediment de licitació”.

Sense protocol de contractació

Concretament, el projecte es va adjudicar amb un pressupost de 42,55 milions d’euros que finalment es va incrementar fins els 49,30 milions.Pel que fa a la redacció dels projectes, la Sindicatura destaca en l’informe l’adjudicació directa de diversos contractes al mateix despatx d’arquitectes que va ser guanyador del concurs d’idees per a la redacció de l’avantprojecte i el projecte bàsic del nou hospital per un import total de 1,96 milions d’euros “sense seguir els protocols de contractació la Llei de Contractes de les Administracions Públiques (LCAP)”.

En relació amb el requeriment del Parlament sobre l’existència de possibles supòsits de responsabilitat comptable, la Sindicatura detecta indicis d’aquest tipus en el pagament dels interessos no previstos en el Plec de clàusules administratives particulars, l’increment del cost del finançament en contra del sistema establert en el Plec de clàusules i en el pagament per part del CSI de l’import dels interessos corresponents al finançament de l’obra generats des del 31 d’agost del 2009 fins a l’1 de desembre del 2009, atès que no s’havia efectuat la recepció de l’obra i aquest era el requisit essencial per començar a meritar els interessos, d’acord amb el contracte.

La construcció del nou Hospital Comarcal del Baix Llobregat, Moisès Broggi, es va iniciar l’any 2003. La gestió del projecte constructiu va anar a càrrec de la societat Sanitat Integral del Baix Llobregat (SIBLL), empresa pública íntegrament propietat del Consorci Sanitari Integral (CSI). El centre sanitari va obrir portes el mes de febrer de 2010 i dóna servei a unes 300.000 persones d’onze municipis del Baix Llobregat.

Redacció / Foto: Arxiu