Puja la població ocupada a la comarca en el 4t trimestre de 2015

Imprimeix

Segons l’informe trimestral de l’Observatori Comarcal disminueix l’atur registrat i augmenten els contractes de temporada i indefinits.

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha fet públic l’¡nforme trimestral de conjuntura laboral, del quart trimestre de 2015. En aquest trimestre s'ha donat un augment de població assalariada, increment que ha anat acompanyat d'una pujada del nombre de centres de cotització a la Seguretat Social i del nombre de treballadors del règim autònom. D’altra banda, l'atur registrat ha baixat lleugerament respecte el trimestre anterior i els contractes presenten un increment, tant pel que fa a la contractació temporal com a la indefinida .

Estructura productiva

S’ha donat un augment de població assalariada durant el quart trimestre de 2015, increment que ha anat acompanyat d’una pujada del nombre de centres de cotització a la Seguretat Social i del nombre de treballadors del règim autònom.

Pel que fa a les activitats que més creixen en afiliació respecte el trimestre anterior, s’hi troben les activitats de comerç al detall, les d’educació, i les activitats esportives i d’entreteniment. En canvi, es dóna una caiguda de la població afiliada en activitats relacionades amb l’ocupació, activitats d’emmagatzematge i afins al transport, i transport aeri.

En termes interanuals, l’augment d’afiliació està protagonitzat per la recuperació de l’ocupació en el sector de la construcció, així com del comerç al detall, serveis a edificis i jardineria i serveis de menjar i begudes.

L’anàlisi per components de l’ocupació (shift-share) mostra com en aquest 4t trimestre de 2015 la població ocupada al Baix Llobregat continua augmentant principalment per l’acció de la dinàmica global de l’economia.

Atur registrat

L’atur registrat disminueix en aquest darrer trimestre de l’any, i en termes interanuals es confirma el descens en el nombre de persones aturades. La baixada de l’atur en aquest trimestre es dóna sobretot entre les persones joves de menys de 25 anys, i especialment entre les dones. Comparant amb el mateix període de l’any anterior, continua la disminució de l’atur registrat en tots i cadascun dels grups de sexe i edat.

El 14,5% de les persones aturades tenen nacionalitat estrangera, una proporció que es situa per sota de l’Àmbit metropolità (16,5%) i del conjunt de Catalunya (19,9%).

Les activitats de comerç al detall, el col·lectiu sense ocupació anterior, les activitats educatives i les de construcció, són les activitats anteriors de les persones que  han fet disminuir les llistes de l’atur.

Per contra, les activitats que han generat més aturats aquest trimestre han estat les relacionades amb l’ocupació (inclou ETT), els serveis de menjar i begudes, els serveis d’allotjament i les activitats administratives d’oficina.

El nombre de persones perceptores de prestacions per desocupació disminueix lleugerament aquest trimestre, i tot plegat fa que la proporció de perceptors de prestacions sobre el total d’atur es situï en el 54,6% del total de persones registrades a les oficines.

Contractació registrada

Augmenten en 2.829 els contractes registrats respecte el trimestre anterior. En termes interanuals, la contractació també  s’incrementa respecte al mateix període de 2014. La contractació creix en un 4,7% respecte al trimestre anterior,  i en un 13,3% respecte el quart trimestre de 2015. Els contractes augmenten tant per la banda de la contractació indefinida com de la temporal. El 87,7% dels nous contractes d’aquest trimestre han estat temporals, proporció que baixa lleugerament respecte el trimestre anterior.

Per sectors econòmics, els que més han augmentat el nombre de contractes aquest trimestre han estat l’Administració pública i l’educació, la sanitat i els serveis socials, i el comerç, la restauració i l’hoteleria.

Amb independència d’aquestes variacions, les activitats que concentren la major proporció de contractes respecte el total continuen sent el comerç, restauració i hoteleria (concentren el 25,3% del total de contractes), seguides dels serveis a la producció, que  concentren el 23,1% dels contractes d’aquest trimestre.

El 32,9% de les contractacions registrades van ser per a ocupacions elementals i un altre 22,4% per a treballadors de restauració, personals i venedors.

La contractació de persones estrangeres no segueix la mateixa tendència que el global de la contractació. Així, els contractes a estrangers disminueixen lleugerament respecte el trimestre anterior i se situen en un 13,8% del total de contractes (per sota de la mitjana del conjunt de l’àmbit metropolità i de Catalunya).

Redacció / Fotos: Arxiu