Creu Roja alerta que la pobresa extrema s'estén a Catalunya

Imprimeix
L’anàlisi de la Creu Roja es desprèn de l'estudi d'impacte de la crisi en la infància i en les famílies, elaborat per l'Observatori de la Vulnerabilitat de l'organització humanitària després de realitzar més de 400 enquestes entre les 9.483 persones que van participar durant l'any passat en un programa de pobresa i exclusió social impulsat per l'entitat. Josep Marquès, president de Creu Roja a Catalunya, va destacar que la crisi marca amb més força  les famílies i que en la majoria dels casos castiga amb especial virulència als menors. Per aquest motiu va reclamar a les Conselleries de Benestar i Família i d’Ensenyament que mantinguin les beques de menjador a les escolaes i que fins i tot les incrementin, ja que en molts casos són l'únic recurs que permet a molts nens tenir una alimentació equilibrada. Irene Rigau, Consellera d’Ensenyament, i Josep Maria Cleries, Conseller de benestar Social, van garantir que aquest curs augmentaran aquestes ajudes.

/>

CARÈNCIES EN L’ALIMENTACIÓ   L'estudi constata que 4 de cada 10 famílies ateses no es poden permetre menjar carn cada dos dies o que una de cada tres no poden menjar carn, pollastre o peix una vegada al dia. Un 33% dels fills de les famílies a les quals va ajudar Creu Roja el 2010 mengen a l’escola, però hi ha un 25% que no poden pagar el menjador.

Els resultats de l'estudi han causat gran preocupació entre els responsables de Creu Roja. Tanta, que fins i tot s'estan plantejant reorientar els programes d'acció a Catalunya i aplicar alguns estàndards d'ajuda humanitària que fins a ara solament s'utilitzaven en països pobres. Una inquietud que s'ha vist accentuada per l'augment de les peticions en els últims mesos. «La demanda d'ajuda ha crescut en un 30% en l'últim any», va advertir el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, que va augurar que aquesta xifra anirà en augment a causa del fet que a unes 800.000 persones se'ls acabarà aquest any la prestació per atur. Per aquest motiu va avisar que els 9 milions de quilos d'aliments que aquest any repartiran a més de 140.000 persones són insuficients.

ESTUDI, HIGIENE I OCI  Però més enllà de l'alimentació, l'estudi mostra altres necessitats. Un 48% de les famílies enquestades no es poden permetre celebracions de natalicis o festes per als seus fills, un 31% dels nens d'aquests nuclis familiars no tenen llibres adequats a la seva edat, un 55% no estrenen mai roba i un 30% no poden comprar calçat esportiu perquè els seus fills realitzin activitats físiques. Un 27% dels consultats no poden sufragar cap activitat extraescolar per als nens i un 65% no poden permetre's pagar una activitat d'oci en la qual participi tota la família, mentre que un 50% diuen que no es poden gastar ni un euro.

Ramon Cervera