El Baix Llobregat es vacuna contra la grip

Imprimeix

El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis, de les quals unes 216.088 es destinen al Penedès, Baix Llobregat i a L’Hospitalet (distribució territorial Costa de Ponent) que representen un 18% del total de dosis.

Ja fa unes setmanes va arrencar la campanya de vacunació contra la grip 2015-16 a Catalunya i, naturalment, en el Baix Llobregat. Com cada any, l’objectiu és, fonamentalment, evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes d’aquesta malaltia.

 En números

Segons fons del Departament de Salut enguany es distribuirà un total de 1.200.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i respecte dels quals s’ha arribat a consens per dur-ho a terme amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Del total, a la Costa de Ponent –distribució territorial en la que forma part el Baix Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Penedès- s’han lliurat al Servei de Gestió Integral de Vacunes (SEGIV) un total de 216.088 dosis, que representa un 18% del total de dosis previstes. D’altra banda, del total de dosis que ha rebut el SEGIV ja s’han distribuït als diferents centres sanitaris unes 212.000 dosis, i del total de dosis lliurades als centres, consten com a administrades, més de 180.000 dosis (a finals de novembre).

Als CAP

Les vacunes estan disponibles als Centres d’Atenció Primària (CAP) i la durada prevista de la campanya és de dos mesos. Atès que normalment la temporada comença entre finals de desembre i començaments de gener, durant tot el període vacunal es pot fer la vacunació adequada. Els Centres d’Atenció Primària s’ha organitzat la seva activitat per administrar les vacunes durant tot aquest període.

Grups de risc

Els grups de risc a vacunar són les persones amb alt risc de complicacions, entre les quals hi ha les que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, i de salut mental,  etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 o més anys d’edat.

També s’han de vacunar els qui poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els d’institucions amb persones d’alt risc, com ara residències geriàtriques o centres de malalts crònics, i cuidadors familiars.

Embarassades, majors de 60 anys, amb obesitat mòrbida, internades en institucions tancades, que pateixen malalties cròniques o professionals de la salut, entre els grups prioritaris de vacunació.

La cobertura de la vacunació antigripal en persones grans a Catalunya i les altres comunitats autònomes de l’Estat és de les més altes a nivell internacional, però no arriba a l’objectiu del 75% en els més grans de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut. La cobertura en les persones joves amb malalties cròniques és més baixa.

Redacció/ Foto: Arxiu