Sant Boi parla d’educació, origen social i oportunitats de futur

Imprimeix

El sociòleg Xavier Martínez Celorrio reclama en la seva ponència més inversió pública i respostes innovadores del professorat en la sessió del Pacte local per la inclusió.

L'educació, l'origen social i les oportunitats futures de les persones va ser el tema principal del nou plenari del Pacte local per la inclusió de Sant Boi de Llobregat. Xavier Martínez Celorrio, sociòleg de la Universitat de Barcelona i expert en sociologia de l'educació, desigualtats educatives i polítiques socials, va obrir el debat sobre el tema amb una ponència. L'acte ha comptat amb la presència d'unes 70 persones, representants dels diferents organismes i entitats signants d'aquest compromís col·lectiu vigent des de l'any 2010 a Sant Boi.

Xavier Martínez va afirmar en la seva ponència que “hi ha una contradicció en el sistema educatiu, que dóna oportunitats a les persones i té una funció igualadora entre elles, però alhora reprodueix i fins i tot accentua les desigualtats existents en la pròpia societat, sobretot a partir de l'ESO”. També va assegurar que l’educació “pot ser un gran instrument per lluitar contra les desigualtats i per augmentar les oportunitats i les aspiracions dels sectors més desafavorits de la societat, però que, per fer-ho possible, cal apostar per destinar-hi més recursos i oferir respostes innovadores dins les aules.”

També es va mostrar partidari de destinar recursos per garantir una educació pública universal, equitativa i gratuïta dels 0 als 18 anys, sense segregació de l'alumnat i amb una política de beques més justa. Així mateix, va advocar per incentivar la innovació als centres educatius i entre el professorat per superar els mètodes tradicionals renovant les didàctiques, treballant més en xarxa i de manera comunitària i esdevenint veritables agents de canvi cap a una ciutat educadora.

Nova etapa

L'alcaldessa, Lluïsa Moret, ha anunciat que a principis de l'any vinent l'Ajuntament convocarà un procés participatiu per obrir una nova etapa del Pacte per la inclusió social. La intenció és redefinir els objectius, per donar una resposta col·lectiva adaptada als reptes actuals en la prevenció i l'atenció a situacions de vulnerabilitat, pobresa i exclusió social. L'educació, ha dit, hi ha de tenir un paper fonamental.

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat