Pressió sobre els xiringuitos de la platja de Castelldefels

Imprimeix
 

Els xiringuitos denuncien “vigilància excessiva” de la Policia Local, que controla el compliment dels horaris i els nivells màxims de soroll i aquest estiu també prohibeix per primer cop l'ús de fregidores a les cuines.

Responsables dels xiringuitos de platja de Castelldefels lamenten un “control excessiu” de la seva activitat per part de la Policia Local, segons han confirmat a LAPREMSADELBAIX.ES

En general critiquen el fet de no poder gestionar les seves instal·lacions (un total de nou xiringuitos homogenis) tal com ells voldrien, especialment quant al capítol dels horaris i de les limitacions a les cuines.

Però la Policia Local esgrimeix que només mira de fer complir l'ordenança vigent sobre les activitats a la platja.

Treballar al màxim

Els emprenedors dels xiringuitos reivindiquen poder treballar al màxim a la platja durant els mesos -pocs- que poden fer-ho i donar el millor servei possible als usuaris.

“Però fins, aproximadament, la nit de Sant Joan, havíem de plegar abans de les 22 hores... o bé arriscar-nos a una sanció administrativa”, explica el propietari d’un xiringuito, qui demana que no aparegui el seu nom.

“Nosaltres també paguem impostos ben alts per poder treballar durant la temporada d’estiu. No som diferents dels altres en aquest sentit”.

/>L’activitat dels xiringuitos ha generat queixes i denúncies –en molts casos mitjançant trucades telefòniques al 092- relacionades amb el soroll de la música i de persones cridant o parlant en veu massa alta, segons ha pogut saber aquesta pàgina web.

Fins ara, a la meitat de l'estiu, l’Ajuntament ha imposat sancions per incompliment horari i també per excés de soroll, segons han confirmat fonts municipals.

Des de l’Ajuntament no han pogut precisar la xifra exacta de multes interposades durant el que va d’estiu.

L’hora de tancament dels xiringuitos és les 01.30 de la nit, quan comença el procés de deixar d'acceptar comandes i de fer els comptes de les taules perquè els usuaris vagin abandonant progressivament la platja sense fer sorolls que puguin perjudicar el descans dels veïns pròxims. S'ha de tenir en compte, però, que no tots els locals tenen la mateixa conjuntura; alguns estan més a prop d'apartaments que d'altres.

Potenciar la platja com a reclam turístic local

Els responsables dels xiringuitos denuncien, a més, que aquest estiu ja no poden oferir tapes com les patates braves o les patates fregides perquè ha quedat prohibit l’ús de fregidores a la platja.

A Castelldefels -capital turística del Baix Llobregat, amb cinc quilòmetres de litoral, una de les millors platges de Barcelona, una localitat amb intenció de sortir més ràpidament de la crisi a través de la potenciació d’una platja llarga i ampla- els xiringuitos eren, fins fa ben poc, únicament els clàssics quioscos de gelats que venien begudes.

Però les coses han canviat, i els xiringuitus del nostres temps han passat en poc temps de ser un modest lloc de pas a  locals amb identitat pròpia, inquiets, amb activitas periòdiques d'oci, clientela intergeneracional  i un ambient -en general- amb un cert caliu.

S'han professionalitzat: són instal·lacions grans i costoses; compten amb zones de sofàs i chill out, DJs i bons equips de so i també amb una abundant oferta gastronòmica que va de les tapes el·laborades a pizzes, hamburgueses i amanides.

I, sobretot, ofereixen música en directe a mitja tarda (de 18 a 21 hores) en un entorn natural fantàstic i apte per a tots els públics.

Activitats per a nens a La Iguana

 Tan professionalitzada està la nova generació de xiringuitos que alguns, com La Iguana, disposen, fins i tot, d’àrees infantils perquè els més petits estiguin entretinguts en una mena de parc infantil sobre la platja mentre els grans, que no els treuen la mirada, prenen el sol, fan vida social amb els seus iguals  i es relaxen a la platja mentre de fons sona la música... i també els crits i riures d'un exèrcit de nens.

Els divendres a primera hora de la tarda, faci sol o plogui, al xiringuito La Iguana ] es pot trobar  un ambient que en ocasions podria arribar a  connectar amb l'esperit del reconegut festival musical SónarKids, a on pares i fills comparteixen plegats una mateixa experiència de música  i d'oci a l'aire lliure, a plena llum del dia, durant una jornada lúdica, familiar, desacomplexada, just davant del mar. 

Text i fotos: Héctor Marín | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.