El Walden 7 de Sant Just celebra enguany el quarantè aniversari

El miler de persones que hi viuen a l‘edifici celebraran l’efemèride amb un seguit d’activitats commemoratives.

Una exposició permanent sobre el projecte d’arquitectura del Walden, la projecció del documental Waldenites, amb la presència del director i exveí Carles Bosch, un taller de plàstica per als infants amb la col·laboració del Taller Municipal Carrau Blau, un sopar a la piscina de la planta superior i una trobada literària sobre el llibre d’Skinner són les propostes que s'han previst per celebrar l’efemèride.

La singularitat d'un edifici conegut arreu del món

El Walden 7 va néixer l'any 1975 com un espai per viure en comunitat d’una manera autosuficient, prenent com a referent la utopia Walden II de Frederic Skinner; una idea sorgida al Taller d’Arquitectura de Ricardo Bofill, que juntament amb un equip de persones van anar més enllà del simple fet d’elaborar plànols. Sociologia, psicologia, urbanisme, arquitectura, art i paraula.

Els habitatges –tots diferents- són el resultant de la unió de mòduls quadrats de 30 metres: des d’un estudi d’un únic mòdul fins a habitatges de quatre.

En aquesta Ciutat en l’Espai –com se la va denominar- viuen un miler de persones i és com un gran laberint vertical format per set patis interiors comunicats a tots els nivells mitjançant circulacions horitzontals i verticals. Els carrerons i passadissos, batejats per Agustín Goytisolo, tenen nom de persones com Chaplin, Marx, Kafka... Hi ha una placeta central que és punt de reunió –com a les antigues places públiques- on es potencia l’activitat social i cultural, i piscines a la part superior.

Quaranta anys després, l’utopia de Walden 7 ha esdevingut una realitat única y excepcional. L’edifici i la seva comunitat són un model mundial, un referent per a les noves generacions d’arquitectes. A moltes ciutats europees s’intenta copiar la metodologia arquitectònica i la forma d’organitzar comunitats de veïns democràtiques i actives, però es impossible tornar a crear i organitzar una experiència similar. Malgrat les dificultats viscudes al llarg d’aquests 40 anys, podem estar satisfets d’haver contribuït a construir, experimentar i viure una realitat social i humana única i diferenciada", destaca l'arquitecte Ricardo Bofill. 

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
177

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix