Augmenta el nombre d'ordres de protecció a les dones en el primer trimestre de 2015

Imprimeix

Els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 404 denúncies, el 86,8% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la víctima de violència masclista i el 33,4% per informe de lesions.

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha fet públic l'informe trimestral de violència contra les dones amb l'explotació de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial, on es recull dades de denúncies i renúncies; assumptes penals i  assumptes civils i ordres de protecció. Segons l’informe, el del primer trimestre de 2015, es caracteritza per ser el primer, en els darrers sis anys, on augmenta el pes de les ordres de protecció adoptades. Així, mentre en el primer trimestre de 2014 aquestes suposaven el 30%, en el 2015 suposen el 48% del total de les ordres de protecció iniciades.

Les dades

Segons el primer trimestre de 2015, els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 404 denúncies, el 86,8% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la víctima de violència masclista i el 33,4% per informe de lesions. El nombre de condemnats va ser de 29, el d’absolts de 17.

D’altra banda, durant el trimestre es van registrar 97 assumptes civils d’ingrés directe, processos contenciosos que representaven el 10,2% dels registrats en el conjunt de Catalunya. Els principals assumptes civils van ser la custòdia de fills menors no matrimonials consensuats.

El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe registrat durant el trimestre va ser de 620 representant el 10,5% del total del conjunt de Catalunya. Es van registrar 39 faltes i 633 delictes als partits judicials del Baix Llobregat. Les lesions i maltractaments van ser els delictes més registrats (el 83,4% del total de delictes).

A més, es van iniciar 105 ordres de protecció, 102 incoades a instància de la víctima de violència masclista. Gran part de les ordres de protecció van ser denegades (52,4%). La majoria dels homes denunciats (74,3%) van ser de nacionalitat espanyola. El 72,3% de les víctimes de violència masclista a les que se’ls va activar una ordre de protecció eren majors d’edat i de nacionalitat espanyola. El 53,3% dels agressors als quals es van aplicar una ordre de protecció havien trencat una relació afectiva amb la víctima: 42% són ex relació afectiva i l’11,4% excònjuge.

Evolució

Cal destacar que augmenta el nombre de denúncies i diminueix el de renúnicies. Respecte el primer trimestre de l’any anterior, en canvi, es registren 88 denúnicies menys de violència masclista i 14 renúncies menys al procés. Els assumptes civils d’ingrés directe disminueixen en els partits judicials de la comarca (23% menys respecte al quart trimestre de 2014) i en el conjunt de Catalunya (4,5% menys). D’altra banda, es manté el nombre d’assumptes penals d’ingrés directe en els partits judicials del Baix Llobregat respecte l’anterior trimestre i augmenten en el conjunt de Catalunya (1,2%).

Creix el nombre d’ordres de protecció interposades respecte el trimestre anterior (16 més) com respecte el mateix trimestre de l’any anterior (17 més). I el pes de les ordres de protecció denegades disminueix en els partits judicials de la comarca. De suposar el 70,4% en el primer trimestre de 2014 a representar el 52,4% del total d’ordres de protecció el primer trimestre de 2015.

Redacció / Foto: Arixu