Esteller: “És difícil veure en un programa electoral una partida destinada a investigació”

Imprimeix

El director del programa d’epigenètica de l’Institut d’Investigacions Bionmètiques de Bellvitge ha participat en un face to face a Cornellà amb Federico Plaza, Government Affairs Director Roche Farma Espanya i Vicepresident Executiu de l’Institut Roche.

Davant d’un fòrum de més de 160 empresaris i directius, Federico Plaza i Manel Esteller han protagonitzat un cara a cara, organitzat per Cornellà Creació, en el quan han tractat punts relacionats amb el trinomi investigació+indústria+administració, vista cadascú des de la seva vessant professional. Plaza com a representant de la biotecnològica Roche i Esteller com a investigador. Tots dos han coincidit en assenyalar els moments que estem vivim, s’està produint un salt qualitatiu, un abans i un després a l’hora d’abordar malalties com el càncer i els investigadors científics i els investigadors clínics han de complementar-se, apunten.

Per la seva banda, Esteller ha comentat que seria necessari que les persones que prenen decisions en temes de salut “haurien de tenir una formació científica i també ha apuntat que s’ha de reforçar la comunicació entre la investigació més acadèmica i la investigació d’indústria”. Federico Plaza ha explicat en la seva intervenció que tothom ha d’entendre que el sector farmacèutic “és un sector molt peculiar per què treballa amb cicles molt llargs. Des que es produeix una descoberta concreta sobre una malaltia fins que pot sortir al mercat un medicament que doni resposta terapèutica hem de recórrer diferents fases que requereix temps per saber si el medicament cura i si ho fa amb una seguretat raonable pel pacient.”

Esteller també ha incidit en la necessitat d’invertir “més en investigació. L’aposta per la ciència és una aposta transversal que no entén de colors polítics ni de legislatures. És molt difícil veure en un programa electoral una partida destinada a investigació.”

Els càncers

Entre altres dades, en el face to face s’ha mencionat que el càncer de mama, pulmó i còlon representen el 70% dels càncers, apareixent com a majoritaris i també s’ha fet esment de recomanacions com el fet de no fumar, prendre el sol amb protecció, una dieta equilibrada o portar una vida sana pot ajudar-nos a prevenir certes malalties. També s’han tractat temes com la necessitat de veure la investigació com a una inversió a llarg termini, el compromís de les administracions al servei de la ciència o el paper de la indústria.

Redacció / Foto: Procornellà