Els Mossos reforcen amb més agents 25 comissaries les principals zones turístiques

Imprimeix

Enguany s'incorporen al reforç d’estiu l'aeroport Barcelona-el Prat i els transports metropolitans. 

La Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra reforçarà la seguretat en les zones turístiques de Catalunya durant els mesos d'estiu. Ho farà incrementant la presència de mossos en vint-i-cinc comissaries d'arreu de Catalunya, totes elles ubicades a les principals zones turístiques del territori -entre les quals hi ha el Baix Llobregat- i que durant els mesos de juliol i agost observen un increment de visitants, activitat i mobilitat. L'any passat Catalunya va rebre 16,8 milions de turistes estrangers, un 7,6% més que el 2013.

El model de reforç policial té dues vessants. D'una banda, la redistribució de les plantilles de seguretat ciutadana per incrementar el nombre d'efectius a municipis de costa i turístics i de l'altra, la incorporació de les Àrees Regionals de Recursos Operatius i la Brigada Mòbil, que faran tasques de seguretat ciutadana.

En total, es reforcen 25 de les 89 unitats de seguretat ciutadana d'arreu de Catalunya. Entre aquestes, com a novetat d'enguany, destaca la incorporació de l'Àrea de Seguretat Aeroportuària, amb seu a l'aeroport de Barcelona-el Prat, i de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità. També s'han reforçat les comissaries de Gràcia, districte que compta amb dos pols d'atracció turística com el parc Güell i la celebració de la festa major del barri durant el mes d'agost, i la de Sants-Montjuïc, que gestiona l'oficina de denúncies de l'estació de Sants.

L'objectiu d'aquest reforç és compensar a nivell territorial l'increment de càrregues de treball que es donen en les zones amb major presència de turistes al període estival, per tal de garantir la seguretat en aquestes localitats. Diferents factors han de concórrer perquè una zona hagi estat objecte de reforç: increment de la població estacional, que sigui un lloc turístic d'especial rellevància i/o un lloc estratègic dintre del flux de mobilitat de persones.

Programa Operatiu Estacional

El reforç d'estiu forma part del Programa Operatiu Estacional (POE) Gregal 2015, que té com a objectiu la prevenció de la delinqüència associada a l'augment del turisme. Així, els dispositius policials treballen quatre àmbits:

· Àmbit econòmic per prevenir i reduir els fets delictius que es produeixen en l'activitat comercial i turística com identificar i detenir els autors dels fets.

· Àmbit de la convivència i la seguretat on es vetlla per la seguretat en el desenvolupament d'activitats d'oci i turístiques i es fa prevenció per reduir fets delictius en l'àmbit de l'oci nocturn, a la via pública i a les platges.

· Àmbit de la mobilitat en què els agents garanteixen la seguretat en la xarxa viària i de transport públic així com en els grans eixos de connexió: aeroports, estacions de tren, metro, etc.

· Àmbit de l'habitatge en el qual es fa prevenció per reduir els fets delictius i es donen consells de seguretat tenint en compte que moltes persones deixen el seu domicili durant els dies de vacances.

Redacció / Foto: Arxiu