Les eleccions europees mobilitzen el Baix Llobregat

Imprimeix

Al voltant de les 600.000 persones estan cridades a votar en uns comicis on els diferents partits polítics presenten a les seves llistes vuit candidats comarcals

A finals de maig hi haurà un nou Parlament europeu. Del 22 fins al pròxim 25 de maig se celebraran a tota la Unió Europea eleccions per escollir els representants que dirigiran els destins del vell continent en els pròxims anys. El Baix Llobregat, amb un gran pes demogràfic, serà una de les comarques catalanes decisives per l'elecció dels candidats que presenten les diferents forces polítiques en unes eleccions convocades per al 25 de maig.

En aquest sentit, els partits polítics han inclòs en les seves llistes fins a vuit candidats comarcals. El potencial de votants que té el territori el fan ser el desig de tots ells, i la totalitat de formacions han centrat els seus esforços per atreure el vot del ciutadà. Cal recordar que al voltant de les 600.000 persones, de les més de 800.000 que resideixen al Baix Llobregat, han estat cridades a les urnes.

Dret de decidir

A més, les pròximes eleccions europees també seran un bon baròmetre per saber quina resposta donaran els votants al tema de la Consulta i el Dret a Decidir. Així doncs, ICV-EUiA, ERC com a CiU afronten les europees en clau nacionalista, ja que l'opció a una Consulta i el Dret a Decidir està inclòs en el seu programa, mentre que el PSC, C´s, PPC i Vox centren la seva campanya des de la vessant espanyola.

Els partits

Des del passat 9 de maig, els partits polítics han tingut una presència molt intensa en la comarca. Tant PPC com CiU van tancar els actes de precampanya a Cornellà de Llobregat i Molins de Rei respectivament. A més, la formació que lidera a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho va escollir Castelldefels per donar el tret de sortida a la campanya de les europees amb el seu cap de llista, Santiago Fisas, al capdavant.

Sant Boi de Llobregat va ser el primer municipi baixllobregatí que ERC va celebrar un dels seus primers actes en territori català amb la presència d'Anna Simó, vicepresidenta primera del Parlament. La formació republicana presentarà a les seves llistes dos candidats de la comarca: l'olesana Mireia Montfort i el cornellanenc Ignasi Doñate.

D'altra banda, Ciutadans es presenten per primera vegada -en solitari- a les eleccions europees. Precisament Sant Feliu de Llobregat va ser la ciutat escollida per celebrar l'acte central a la comarca d'aquesta formació política que va comptar amb la presència dels seus dos principals candidats, Javier Nart i Juan Carlos Girauta. C's presenta a les llistes tres baixllobregatins, els espluguins Laura Benito i Luis Fernández del Campo, i el cornellanenc Jorge García Mulet.

ICV-EUiA, amb Ernest Urtasun com a candidat principal dels ecosocialistes, també ha estat present a Molins de Rei, Sant Joan Despí, Sant Feliu o Cornellà de Llobregat entre altres municipis des que es va iniciar la campanya.

D'altra banda, CiU presenta a les seves llistes Josep Maria Llop (La Palma de Cervelló). La federació nacionalista també ha apostat per la comarca amb la presència de consellers i de diputats al Parlament, així com dels seus dos candidats principals, Ramon Tremosa i Francesc Gambús.

L'esparreguerí Eduard Rivas serà el representat del Baix Llobregat a la llista del PSC. El partit socialista, la formació hegemònica a la comarca, ha estat present en tots els municipis durant la campanya. El seu acte central es va celebrar a Cornellà de Llobregat amb la presència del seu cap de llista, Javi López.

Per últim, la nova formació política Vox també presentarà un candidat comarcal. Es tracta del santjustenc Pablo Barranco.

A una setmana per a finalitzar la campanya electoral, els diferents partits intensificaran encara més la seva presència en el Baix Llobregat per recollir els vots dels encara indecisos. Com a actes més destacats cal esmentar que el celebrarà ICV-EUiA al Parc Nou del Prat de Llobregat el pròxim 17 de maig. Serà l'acte central que celebraran els ecosocialistes a la comarca amb Ernest Urtasun al capdavant. Mentre, ERC ha escollit l'Auditori de Cornellà de Llobregat per fer el seu principal acte de campanya en el Baix Llobregat (20 de maig). Hi intervindran Oriol Junqueras, president d'ERC i el cap de llista a les eleccions europees, Josep maria Terricabras. El PPC té previst fer un acte al Prat de Llobregat (19 de maig) amb la presència del president de la Xunta de Galicia, Alberto Núñez Feijoo. Vox farà un únic acte durant aquesta campanya a Esplugues de Llobregat (22 de maig). I Convergència i Unió (CiU) apostarà fort per Martorell per fer un dels seus últims actes al territori amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas (22 de maig). La resta de partits continuaran organitzant actes en els diferents municipis baixllobregatins.

Tex: Redacció / Fotos: Partits Politics