S’activa l’estat de preemergència per sequera al Baix Llobregat

Imprimeix

Les noves restriccions suposen reduir a 210 els litres d'aigua que es poden gastar per habitant i dia

El Govern de la Generalitat ha decretat l’estat de preemergència per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona, fet que comportarà noves restriccions i mesures per estalviar aigua. El Baix Llobregat està afectat directament amb aquesta decisió. Així, la fase d'emergència del pla de sequera podria arribar pels volts de Nadal si no plou de forma abundant i que comportaria restriccions importants.

Els municipis baixllobregatins amb fase de preemergència són Olesa de Montserrat, Abrera, Begues, Castelldefels, Castellví de Rosanes, Cervelló, Collbató, Corbera, Cornellà, Esparreguera, Esplugues, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Pallejà, El Papiol, La Palma de Cervelló, El Prat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Sant Climent, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles i Viladecans. Vallirana és l’única localitat de la nostra comarca que es troba en fase d’excepcionalitat.

1107664829

La fase de preemergència es tracta d'un estadi de transició entre l'actual estat d'excepcionalitat i l'estat d'emergència que permetrà intensificar algunes per forçar la reducció dels consums d'aigua davant la manca de pluges que afecta tot el territori. La principal mesura que entrarà en vigor amb l'activació de la fase de preemergència és la limitació de 210 litres de consum d'aigua per habitant i dia, vint litres menys del que es permetien gastar diàriament. Cal recordar que aquests 210 litres per habitant i dia de la fase de preemergència no comptabilitzen només els consums de cada habitant a casa seva, sinó que també tenen en compte l'aigua que aquesta mateixa persona consumeix a la feina o al gimnàs, per exemple, i també les activitats econòmiques i comercials del municipi.

Foto

Les darreres dades publicades per l’ACA demostren que són molts els municipis que superen amb escreix aquests 210 litres, com ara Matadepera (468), Begur (409), Cubelles (308), Lliçà de Vall (304), Collbató (296), Argentona (291), l'Ametlla del Vallès (277), Malgrat de Mar (267), Sant Celoni (260), Sitges (251) o Caldes de Montbui (243), per citar només alguns exemples.

La Diputació donarà ajut econòmic als municipis

D’altra banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha anunciat aquest dimarts que la corporació donarà suport als municipis de la província en la lluita contra la sequera en els pressupostos del 2024, tot i no tenir competències en aquest àmbit. És per això –ha detallat– que la Diputació està “fent un estudi de quina és la realitat de la demarcació, quines són les zones o municipis que més requereixen aquestes inversions.”

20231121 moret prodis 1 alta

Això permetrà, tal com ha explicat Moret, poder destinar una partida del pressupost per al 2024 “a infraestructures hídriques, perquè creiem que és una prioritat en aquests moments”, a més dels “25 milions que hem previst de fons extraordinari de pressupost del 2024 i que està previst que els municipis triïn on volen invertir.”

Un ajut de 25 milions d'euros als governs locals que es completa, com ha recordat la presidenta, amb els 50 milions d'euros destinats al territori aquest 2023 en el marc del “fons extraordinari per a l'autonomia local dels municipis, que és una injecció econòmica als diferents ajuntaments per donar suport a les finances i a l'any comptable del 2023.”

Redacció / Fotos: Arxiu-Diputació Barcelona