S'apliquen les restriccions d’aigua per la greu sequera

El Baix Llobregat és una de les quinze comarques afectades

El Baix Llobregat és una de les quinze comarques que entra en una nova fase en l'abordament de la sequera, la d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga, que afecta directament gairebé sis milions de ciutadans de 224 municipis catalans. L'actuació comporta la reducció de l'aigua per als habitants, tenint en compte el risc de desabastament futur considerant que ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix, del 28%.

7b623435 f9d1 4975 9c74 b05ed11aad76

Aquest nou estadi pivota sobre un decret llei que ha aprovat el govern després de vint-i-cinc mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. L'objectiu de l'executiu català és donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s'hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.

Mesures

En situació d'excepcionalitat s'estableix una reducció de la dotació d'aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials. L'aigua potable per ompliment queda limitat a:

-El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.

-En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants. 

Les limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.

agricultura de regadio

L'entrada en l'escenari d'excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos:

40% de reducció de l'aigua per a usos agrícoles. A les granges, l'ús d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Cal utilitzar les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries.

15% de reducció de l'aigua per a usos industrials.

Reducció de l'aigua per a usos lúdics: 15% en usos assimilables / 50% en el reg.  

llenado de piscinas en Barcelona

D’altra banda, a les zones verdes públiques i privades també hi ha reestruccions:

-Prohibició del reg de zones verdes públiques i privades (S'aplicarà el reg de supervivència. Només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores amb la mínima quantitat d'aigua indispensable de 20.00 a 8.00)

-Es manté el reg destinat a la pràctica federada de l'esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³ /ha/mes i complint la resta de limitacions que digui l'ens local

Prohibició de neteja de carrers amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. També es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja

reg

La prohibició del reg en excepcionalitat no s'aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

A més, queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel seu manteniment.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix