Llobregat Centre, crònica d'una mort anunciada

Imprimeix

Tancarà les portes després de les festes nadalenques, mentre que els comerciants establerts al centre comercial cornellanenc han reaccionat duent als tribunals el propietari majoritari

Amb la seva inauguració l’any 1994, una època en què no es coneixien centres comercials d’aquesta categoria i envergadura, el Llobregat Centre es va convertir en un referent per a la ciutat i també per als municipis veïns, com ara Sant Boi, Esplugues, Sant Joan Despí, l’Hospitalet o Viladecans. Un centre comercial que, a causa de la seva proximitat al nucli urbà, es va convertir en un dels més freqüentats de la comarca. Ara, però, després de gairebé trenta anys, s’ha anunciat que tancarà  les portes i abaixarà les persianes de qui un dia va ser el centre pioner al Baix Llobregat, tal com va avançar El Periódico. Un suposadament desacord entre els propietaris del centre comercial i els comerciants que hi tenen botiga seria una de les causes principals. I ho farà de forma progressiva segons la junta de propietaris: entre el 9 i al 29 de gener, amb el tancament definitiu anunciat a 31 de gener de 2023. Una mort anunciada des de la seva agonia des de ja feia un temps.

report 2 desembre

Segons fons del Comitè d’Empresa de Carrefour, el negoci del supermercat és el que més treballadors (uns 90) aporta al Llobregat Centre.  Els treballadors i treballadores estan negociant perquè els ressituïn en altres centres propers com ara al Prat de Llobregat, Gavà o el Gran Via 2 de l’Hospitalet.

Denunciats

Els comerciants han reaccionat duent als tribunals al propietari majoritari del Llobregat Centre. Els propietaris minoritaris reclamen a la societat immobiliària Comercial Inversora un milió d’euros en concepte de despeses de comunitat més interessos. És un sentit compartit entre els comerciants que es veuen obligats a tancar contra la seva voluntat per la impossibilitat d’assumir els elevats costos del centre comercial.

report 3 desebre

El futur

Moltes són les especulacions sobre quin serà el destí que tindrà, a partir d’ara, aquest espai de 35.000 metres quadrats. Moltes veus ja apunten que hi haurà una important actuació urbanística molt lucrativa amb centenars de pisos. Encara que els propietaris de l’espai encara no s’han pronunciat.

report 4 desembre

Comunicat de l'ajuntament

En relació amb l’anunci per part de la Comunitat de Propietaris del centre comercial Llobregat Centre del seu tancament, a partir del pròxim 8 de gener de 2023, l’Ajuntament de Cornellà ha volgut aclarir, en un comunicat, “que es tracta d’una decisió presa en l’esfera d’un operador privat, que desenvolupa una activitat econòmica a la ciutat, i que el consistori vetlla, en funció de les seves competències, perquè es compleixin les normatives vigents i en concret les relacionades amb l’ús establert d’aquest espai”. D’altra banda, el consistori ha manifestat la seva “preocupació pel tancament i per les conseqüències que pot tenir, principalment per la pèrdua de llocs de treball i per la situació dels petits propietaris que van apostar pel centre en els seus inicis”. Així mateix, valora molt positivament la comunicació enviada a l’Ajuntament pels responsables de l’empresa Carrefour S.A.”informant que, un cop finalitzi la seva activitat al centre a partir del 8 de gener, reubicaran tot el seu personal en altres establiments de la companyia”. Finalment, l’Ajuntament expressa “la seva inquietud pel desconeixement sobre quines són les intencions darrere d’aquesta decisió, i la seva incertesa sobre quines poden ser les propostes sobre la futura orientació d’aquest espai de centralitat i rellevància econòmica local per part dels actuals propietaris d’aquest centre.”

Les opinions

Isabel Sánchez

“Em fa llàstima.  Quan va començar anava molta gent, però quan van obrir d’altres es va acabar”

Javier Rodríguez

“Amb la denúncia dels comerciants se li gira la truita a aquesta empresa que ha volgut arruïnar-los. Dur, i a per ells”

Pepi Álvarez

“Ara l’Ajuntament de Cornellà farà pisos. Una vergonya”

Josefina López

“Segons els comentaris que s’escolten, aquest terreny és només per espais comercials no per a pisos. Fis i tot s’ha dit  que es feria un hotel. El temps dirà”

Manel Gutiérrez

“És la crònica d’una mort anunciada des de fa uns anys. Espero que se li doni un ús per a la ciutadania, on l’Ajuntament té molt a dir”

Alberto Solís

“L’obertura d’altres centres comercials a Cornellà, Gavà, Sant Boi, Viladecans, Esplugues, etc l’han condemnat perquè la gent es reparteix. Tanmateix, tampoc els seus gestors han sabut modernitzar-lo i han ofert al·licients”

Susana Mateo

“I ara tota la gent que treballa allà que farà?. Espero que li donin una sortida tant als treballadors i treballadores com a l’espai que hi haurà”

Agustí Vidal

“La decisió de l’Ajuntament a les hores d’obrir un centre comercial tan proper al municipi va ser de poc encert perquè va afectar molt el comerç local. Ara espero que no facin el mateix”

Maribel Piñar

“L’obertura de l’Splau, a la mateixa ciutat, del Finestrelles,  a Esplugues, o l’Outlet a Viladecans, molt més moderns, va ser la gota que ha fet vessar el got.”

Pedro García

“Està destinat a construir pisos per enriquir els que manen”

Francisco Javier Boada

“No tanquen per falta de clientela, tanquen perquè el centre comercial tanca. Hi ha una empresa que ha comprat més del 60% dels locals, que no els lloga i no ha renovat contractes i, a més, a posat el pàrquing de pagament. A més, l’empresa no paga la comunitat i per això el centre comercial no té fons per continuar obrint. Fa olor de màfia”

Gemma Puig

“Amb l’aparició de la compra online, molts centres comercials estan destinats a la seva desaparició”

Esther Fernández

“És una llàtima que tanquin, perquè feia molts anys que anava a comprar. Ja es veia a venir perquè l’Splau els havia tret molta clientela. Suposo que els propietaris miren per ells. Espero que el que vulguin fer sigui en benefici de la ciutadania de Cornellà i no especulin amb el terreny. Aquí l’Ajuntament té molt a dir”

 

Redacció / Fotos: Arxiu