Luis Quiñonero: “Sempre ha volgut fer les coses amb seny”

Imprimeix

El president de l’AE Prat i actual vicepresident de la Federació Catalana de Futbol afirma que “no vaig estar a la candidatura d’Àlex Talavera a la presidència de l’FCF per no dir la veritat, per insultar i menysprear”

Luis Quiñonero és l’actual president de l’Associació Esportiva Prat. Durant més de dues dècades ha aconseguit que la seva entitat esportiva prengués volada tant en l’aspecte esportiu com institucional aconseguint ser un referent a la nostra comarca, Catalunya i Espanya. Avui dia, el club potablava és un dels més respectats del futbol català. Una tasca que no ha estat gens fàcil per un mandatari que ha sabut rodejar-se de professionals i apassionats del futbol. A més, la seva intensa tasca al capdavant de l’AE Prat ho compagina, actualment, com a vicepresident de la Federació Catalana de Futbol, on també desenvolupa una tasca incansable en benefici del futbol de casa nostra.

Quin balanç fa dels més de vint anys com a president de l’AE Prat?

Considero que ha estat molt positiu. Vam començar en categories regionals (Regional Preferent) i vam aconseguir pujar fins a la Tercera Divisió, on vam estar molts anys fins que vam fer el pas i assolir l’ascens a Segona Divisió B (actual Segona RFEF). Durant aquest període van baixar diverses vegades, però vam recuperar la categoria fins que ens hem consolidat definitivament a la categoria actual. Sempre hem tractat de fer les coses bé i amb equilibri econòmic.

IMG 3369

Descarta poder aconseguir categories més importants?

No ho descarto res si es pot. Per què no poder jugar a Primera RFEF, fins i tot la Segona A? Sempre ha volgut fer les coses amb seny.

L'ampliació de les grades, és un senyal de voler més esportivament parlant?

Hi ha previst una nova remodelació del Municipal Sagnier. L’ampliació de la grada ha estat una primera fase, i la segona serà el canvi dels vestidors, oficines i altres dependències entre el camp de futbol 11 i el de futbol 7. A més, es desplaçarà el terreny de joc. Posteriorment, en una tercera fase, s’instal·larà una grada de més d’un miler de seients. Si hi ha una necessitat també s’ampliaria una nova grada a un dels gols. Tot això sense que s’aturi l’activitat esportiva a la instal·lació. De moment, el nostre objectiu és mantenir-nos com estem i consolidar definitivament el primer equip a la Segona RFEF.

Per cert, vostè també té un càrrec a l’executiva estatal de la Segona RFEF…

Sí efectivament. D'altra banda, podria haver la possibilitat de suprimir la Primera RFEF i tornar a tenir cinc grups com abans a Segona Divisió B d’aquí a un parell anys. L’objectiu de professionalitzar els clubs s’ha convertit en una reïna per molt d’ells. 

IMG 3374

Com està de salut el futbol base de l’AE Prat?

Hem tingut alts i baixos. Recentment, hem absorbit una entitat esportiva local, l’Atlètic Prat Delta, on diversos directius formen part de la nostra junta directiva. Ara tenim dues instal·lacions per al nostre futbol base, que està format per més d’una quarantena d’equips. Penso que cal continuar apostant més pel futbol base amb una empenta esportiva i econòmica.

A més dels patrocinadors, el suport de l’Ajuntament és important oi?

T’haig de dir que l’Ajuntament del Prat està al costat de totes les entitats, des de la més petita fins a la més gran. No vol deixar ningú pel camí. Hi ha una aposta clara per l’esport del consistori. Per exemple, han estat al costat nostre quan hem tingut problemes amb la Seguretat Social. No ens han pagat la multa, però ens han ajudat perquè no fos tan traumàtic per a l’entitat. A més, els patrocinadors també ens han ajudat que poguéssim pagar la multa.

Com està el procés de convertir l’entitat en Societat Anònima Esportiva?

Estem fent els passos per iniciar els tràmits definitius per convertir-nos en SAD. Això requereix un temps i passar uns tràmits. Penso que per a la meitat de l’any vinent ho podrem fer. Els primers que tindran la possibilitat de ser accionistes seran els socis, que decidiran quantes accions volen. Després podran optar qualsevol altra persona. En aquest tema hi ha socis que tindran un paper principal com Xavier Vilajoana, exdirectiu de l’FC Barcelona i que va ser candidat a la presidència del Barça. De moment, ell ja està invertint. Aquest és el camí per continuar creixent no podem estar pendents de l’aportació econòmica de l’Ajuntament del Prat, com ja ha fet el Nàstic, Sabadell o Cornellà. T’haig de dir que a nosaltres ens han vingut xinesos o àrabs per invertir a la nostra entitat, però el consistori mai ho ha vist bé per a un club de la ciutat. Ho ha vist bé quan és una persona d’aquí, amb un currículum transparent, i que no és un especulador. Tot aquest procés l’estem fent amb total transparència.

2021 11 25 16 10 57 portada slider

Canviem de registre. Parlim de la seva experiència, de moment, a la Federació Catalana de Futbol com a vicepresident.

Hi ha un tema que em fa molta gràcia, ja que “se piensa el ladrón que todos són de su misma condición”. Ho dic perquè quan em vam proposar anar amb la candidatura de Joan Soteras, jo estava totalment desvinculat de la d’Àlex Talavera. Va ser aquest el primer que em va proposar anar a la seva candidatura, però aviat vaig veure com s’estaven fent coses, quins moviments estaven fent i que es deia des de la candidatura de Talavera. Així doncs, vaig començar a decidir canviar perquè no era el que havien dit mesos abans de presentar la candidatura de Talavera. Per exemple acusaven que els mandataris federatius que s’estaven enduent diners de la federació i que l’estaven arruïnant. Fins i tot, em van dir, i això em va quedar gravat, que en una guerra sempre hi ha danys col·laterals, i veia que podien perjudicar a persones honorables. Per arribar a un lloc has de ‘matar’ a una altra persona que t’ha ajudat? A més, quan em van proposar entrar com a directiva de l’FCF, vaig dir-los que volia veure els números. I quan vaig veure els comptes, tot el que s’estava publicant i dient era mentida. Penso els directius federatius han de treballar pel futbol català, i no preocupar-se pels diners i el càrrec.

Pot posar més exemples…

La segona va ser a l’assemblea de Blanes. Jo hi era i a mi em va donar vergonya el que vaig viure. Em vaig preguntar si aquesta gent, encapçalats per Àlex Talavera, havien de governar la Federació Catalana de Futbol? Si l’insult i el menyspreu eren la seva carta de presentació, penso que no feia per a mi i no era el camí. A partir d’aquí vaig decidir deslligar-me de la candidatura de Talavera. A més, altres presidents de la comarca també van marxar. Jo tinc un prestigi i no necessito una cadira. A més, Àlex Talavera mai va dir que no cobraria de president durant la campanya. Joan Soteras no necessita els diners de l’FCF perquè és un gran empresari.

Pensa que Àlex Talavera era un home posat a dit, i que realment eren altres els que manaven?

Està molt clar que Andrés Manzano, màxim accionista i director esportiu de la UE Cornellà, i Andreu Subies, expresident de l’FCF i processat per corrupció, l’havien col·locat. Ell era la cara amable de la candidatura, i els altres els cervells.

Es va viure una campanya electoral a la presidència de l’FCF molt intensa i d’intoxicació. Com la va viure?

Estic totalment d’acord. Vaig tenir una conversa amb Paquita Linares, que en aquells moments, ja no era delegada federativa del Baix Llobregat. Jo li vaig dir que l’estaven utilitzant perquè estava posant la cara per la candidatura d’Àlex Talavera mentre que els altres estaven amagats, i li vaig dir que aquests no la donarien la cara per ella. Li van posar en primera fila, i no tenia la capacitat i el suport econòmic per afrontar demandes judicials. Li va fallar la memòria, ja que José Gálvez i jo la vam col·locar sense demanar res a canvi. És una bona noia, i desgraciadament no té la capacitat per distingir quines són les bones persones i les dolentes.

Diversos mitjans de comunicació també van tenir una posició parcial a les eleccions a la presidència…

El Mundo Deportivo i Manolo Segura, a través del seu digital, van fer una companya destructiva contra la candidatura de Joan Soteras, i plena de mentides. De fet, tinc constància que el responsable de futbol català del Mundo Deportivo, Manuel Ayala, està imputat per amenaces de mort a dues persones de la Federació Catalana de Futbol. Mentrestant Manolo Segura, estava a favor de la candidatura de Talavera perquè tenia un fill treballant a la Federació Catalana de Futbol que va ser acomiadat. Fins aleshores rebia subvencions al seu digital. Per a ell soc ara una mala persona. Em va dir que era un titella de Soteras quan ell alabava la meva gestió al capdavant del club. Aquests dos mitjans, fonamentalment, van ser molt crítics amb la candidatura de Soteras perquè, a més, no tenien subvencions i les altres candidatures, presumptament, les van prometre finançar les pàgines en català. Així doncs, es van moure per un interès econòmic. La llàstima és que si ets un bon periodista cal contrastar les informacions, i aquests dos mitjans no ho van fer en cap moment. Així, tots els dies ens donaven ‘pals’ i, ells mateixos, es van retratar i més quan veien que Talavera no deia la veritat. En aquesta vida tot no s’hi val.

Soteras guanyador eleccions

Tot i les pressions mediàtiques i les falsedats dels candidats com vostè diu van poder guanyar, contra tot pronòstic i amb un marge estret de vots…

Sí. I estem molt contents pel suport que ens van donar molts clubs catalans. Molta gent i clubs que en el seu moment van votar Talavera i Isern s’han adonat que no era veritat el que deien. Penso que si haguessin guanyat no haurien presentat les denúncies per irregularitats en el procés electoral. El fet que el marge fos tan estret va ser fonamental per a la impugnació de les eleccions. Com es pot demostrar que els vots denunciats anaven a votar a Joan Soteras? Jo denuncio i si em surt bé perfecte. A més Àlex Talavera va felicitar Soteras després de saber-se els resultats, i dos dies més tard va impugnar. Qui entén això? I recordo que Talavera va incórrer a una irregularitat quan va emetre un vídeo per les xarxes socials demanant el vot el mateix dia de les eleccions. Però el més perillós va ser Isern, ja que mai ha anat de cara. Aquest va oferir a Talavera que anirien junts a la candidatura si el primer any fos president i els altres tres l’expresident del Cornellà. Penses que això és una candidatura seriosa?. A més, recentment s’ha demostrat, mitjançant àudios, que Isern estava intercedint amb el Tribunal Català de l’Esport per donar validesa a la impugnació.

2022 05 24 13 07 14 portada slider

Com està el tema de la impugnació electoral?

Per molt que escrigui i pressioni el Mundo Deportivo, és un procés que pot ser molt llarg. Estem tranquils, ja que pensem que no es repetiran les eleccions a la presidència perquè no hem fet res il·legal. De fet, el Mundo Deportivo continua publicant perquè hi ha un interès econòmic clar.

Actualment, com està la Federació Catalana de Futbol?

Hi ha les arques sanejades i estem al dia amb tothom. Amb projectes esportius engrescadors i fent les coses bé fins al moment. Ara, si realment s’estaven enduent els diners, cal demostrar-ho davant un jutge. No ho han denunciat perquè no tenen proves. Fan falsos testimonis per condicionar els presidents dels clubs. Jo no tinc necessitat de posar-me en un lloc que després em perjudiqui el meu prestigi i la meva vida. Jo soc transparent. Isern i Talavera, sobretot, volien ser president per crear un negoci a costa dels clubs modestos del nostre futbol català.

Marçal Fontanals / Fotos: LPdB-Arxiu-FCF