El Govern aprova estendre l'ús del certificat digital COVID

Imprimeix

Als interiors de la restauració, als gimnasos i a les residències de gent gran i entrarà en vigor aquest divendres 26 de novembre amb una vigència de catorze dies

El Govern de la Generalitat ha aprovat, en el marc del Procicat, estendre l’ús del certificat digital COVID de la UE als interiors de la restauració, als gimnasos i per accedir a les residències de gent gran com a resposta a l’increment de la incidència del virus dels darrers dies. Els visitants dels residents, si no estan vacunats, se’ls farà un TAR abans d’accedir-hi. El conjunt de mesures ha estat aprovat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, atès que l’ús del certificat COVID requeria l’aval judicial previ.

Captura de pantalla 2021 11 23 a las 20.17.25

65image1605376921.jpegoptimized

També es recorda que l’ús de la mascareta és obligatòria a tots els espais interiors, excepte en el moment de menjar o beure, i en els espais exteriors si no es pot mantenir la distància física interpersonal de seguretat.

Creueta trucades video

Al mateix temps, i com fins ara continuaran vigents, entre d’altres, la prohibició de menjar i beure al carrer entre la 1 h i les 6 h, així com la prohibició de vendre alcohol a les botigues de conveniència entre les 22 h i les 6 h. El Govern insisteix en la necessitat de seguir mantenint les mesures bàsiques de prevenció davant de la COVID-19, com ara la necessitat de fer un ús correcte de la mascareta, mantenir la distància sempre que sigui possible i aplicar les mesures higièniques.

Preguntes freqüents sobre el certificat COVID (Informació TV3):

Cal que em vacuni per obtenir el certificat COVID?

No és necessari estar vacunat. El certificat s'obté amb la vacuna, però també si s'ha superat la malaltia o amb un test negatiu.

He d'estar vacunat amb la pauta completa per tenir el certificat COVID?

Hi ha altres maneres d'aconseguir el certificat Covid, però si ho fem mitjançant la vacunació, cal tenir la pauta completa de la vacunació: dues dosis en cas de Pfizer, Moderna o AstraZeneca i una dosi en cas de Janssen. Pel que fa a la tercera dosi o dosi de reforç que s’administra a alguns col·lectius, podem obtenir el certificat Covid tant si ens l'hem posada com si no.

Puc aconseguir el certificat COVID si he passat la malaltia?

Sí. Els qui han passat la Covid poden obtenir el certificat si han rebut un diagnòstic positiu amb una prova PCR de Covid -que consti al sistema de salut de Catalunya- i disposen d'una prova negativa. Per obtenir-lo, han de passar un mínim d'11 dies i un màxim de 180 dies des del resultat positiu.Per directriu europea, el test d'antígens no té validesa per obtenir el certificat després d'haver superat la malaltia. Caldrà esperar dos mesos després d'haver passat la malaltia per rebre una dosi de la vacuna i poder obtenir el certificat de vacunació. Llavors es considera que es té la pauta de vacunació completa. Si s'ha passat la Covid després de rebre la primera dosi de la vacuna, la segona dosi es pot posar dos mesos després d'haver superat la malaltia. Llavors també s'obté el certificat Covid.

Quin tipus de test negatiu em permet obtenir el certificat COVID?

Per obtenir el certificat Covid amb una prova diagnòstica negativa, cal que us la feu en un dels centres acreditats pel Departament de Salut.

Quin format té el certificat COVID?

El certificat és un document digital en format PDF amb signatura digital i un codi QR que escanejaran els qui regulin l'accés als locals on es demana. També es pot imprimir en paper si és necessari.

On he de demanar el certificat COVID? És gratuït?

El certificat es pot descarregar de l'app La meva salut, dins les seccions "Informes i resultats" i "Vacunes i certificat COVID digital UE". Les persones que no estiguin donades d'alta a l'app ho poden fer aquí. De manera presencial el podeu demanar al vostre CAP o al centre de vacunació quan aneu a immunitzar-vos.Si encara no esteu vacunats, podeu demanar dia i hora per a la vacuna a Vacunacovidsalut.cat. El certificat Covid és gratuït.

Com poden validar el certificat COVID els establiments on es demani?

La validació es farà de la mateixa manera com ho fan els establiments d'oci nocturn, al web Verificacovid.gencat.cat. Els propietaris o responsables dels establiments poden demanar el DNI per confirmar la identitat de les persones que vulguin accedir-hi.

Els nens i nenes també han de presentar el certificat COVID?

En el cas de menors de 12 anys no poden tenir certificat Covid perquè no estan dins de les franges d'edat en què es vacuna la població. El que no s'ha aclarit és si caldrà que els nens i nenes acreditin l'edat per entrar als establiments ni com haurien de fer-ho.

El certificat COVID caduca?

Un cop ens haguem descarregat el certificat amb codi QR, no cal que ho tornem a fer cada cop que l'haguem de fer servir. La validesa dependrà de quin tipus de certificat tinguem. Segons Salut, si tenim el certificat perquè ens hem posat la vacuna amb la pauta completa, serà vàlid fins un any després des de la darrera dosi. Si ho fem a través d'un certificat de recuperació de la malaltia, serà vàlid durant sis mesos. Si és amb una prova negativa, serà vàlid fins a 48 hores després de fer-nos el test d'antígens o 72 hores després de fer-nos la PCR. Per a més seguretat cal consultar la data de caducitat que apareix al certificat.

Redacció / Fotos Arxiu