Prop d'un 40% dels paradistes del mercat de Sant Ildefons no poden renovar

Imprimeix

No han pogut fer front a unes condicions “inassumibles” imposades per l’Ajuntament de Cornellà i alerten que l’actual model “està en perill”

Entorn d’un 40% dels 130 paradistes del mercat de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat han renunciat a presentar una oferta per renovar la seva concessió per no poder assumir les condicions imposades per l'Ajuntament. El termini va finalitzar la setmana passada i els propietaris, molts d'ells amb parada al mercat des del 1971, han optat per deixar els seus negocis abans que "hipotecar el seu futur". "Molts han renunciat i jo, per exemple, que tinc dues parades i diversos magatzems, optaré només a una", explica Vicent Rambla, vicepresident de l'associació de venedors. Rambla assenyala que el preu de les parades és just, però que els 12.000 euros que demanen pels magatzems, un 70% a pagar els primers anys, és una "bogeria".

218378853 3955074014596687 6033320459692489009 n

Vicent Rambla, portaveu dels paradistes, assenyala l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, que amb la seva actitud "intransigent" està posant en perill l'actual model d'èxit del mercat. Aquí, reconeix que no sap quantes persones o empreses optaran a les noves parades, però tem que a partir del 31 de desembre, quan vencin les concessions, el mercat "no s'assembli en res" a l'actual. Lamenta que tot i que paradistes i treballadors porten temps buscant una solució, l'Ajuntament no ha volgut "en cap moment" escoltar les seves demandes. "Hem sortit al carrer a protestar perquè en cap moment hi ha hagut voluntat per part del consistori. Volen que paguem per avançat la renovació del mercat i d'aquí no s'han mogut", afegeix. Tot i que l'Institut Català de Finances (ICF) ha activat una nova línia de préstecs dotada amb 7 milions d'euros per finançar l'adquisició de parades del mercat de Sant Ildefons, Rambla apunta que més que préstecs el que necessiten és "flexibilitat" i unes condicions "lògiques" a l'hora de renovar les concessions. "Els préstecs s'han de pagar i jo ja en tinc dos de l'ICO perquè després de la pandèmia em vaig descapitalitzar", afegeix.

mercat cua scaled

Política lliberal

Diverses fonts consultades per La Premsa del Baix han manifestat la seva decepció envers l’equip de govern municipal, encapçalat per Antonio Balmón. Consideren que la política que s’està realitzant “sembla més de polítiques lliberals que d’esquerres. Com és possible que ajudin a una entitat esportiva privada de la ciutat, on es lucren unes poques persones, i no tinguin la sensibilitat cap als paradistes” explica Antonio. 

218088314 3955074577929964 6700873531287476704 n

“Miren cap a un altre lloc quan està en joc la vida de moltes famílies que estan treballant durant molts anys al mercat de Sant Ildefons. És una vergonya del sr. Balmón i tots els seus ‘palmeros’, que viuen de la política, que té al costat”, diu Susi.

218396936 3955073751263380 7261165971758295793 n

Cal recordar que no fa gaires dies, els paradistes i treballadors del mercat de Sant Ildefons es van concentrar a les portes de l’Ajuntament per reclamar la continuïtat de l’actual model de mercat i dels seus comerciants. Els concentrats, equipats amb xiulets i pancartes, han carregat contra l’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, a qui consideren el màxim responsable de què creuen que és una “injustícia”. Asseguren que el consistori els vol fer pagar “per avançat” una futura renovació del mercat sense tenir en compte les seves demandes.

balmon mani aju

blamon mani aju 2

Cal recordar que La Premsa del Baix es va posar en contacte amb el Departament de Comunicació de l’Ajuntament de Cornellà per saber l’opinió del Govern municipal sobre aquest tema d’actualitat però, com ja és habitual, no va tenir cap mena de resposta.

Redacció / Fotos: Mercat Sant Ildefons-El Món-Arxiu